Datum: 03-07-2022 - 07:52
12
jun
'22
Grote passie voor fietsen brengt Xavi Hachmang en Roy Tetteroo bij NK Wielrennen. (foto's)
Geschreven door PR

Grote passie voor fietsen brengt Xavi Hachmang en Roy Tetteroo bij NK Wielrennen. (foto's)

Afgelopen zaterdag 11 juni zijn Xavi Hachmang en Roy Tetteroo uit Noordwijkerhout afgereisd naar Nijverdal voor het NK wielrennen. Beide jongens hebben een grote passie voor fietsen. Ze trainen wekelijks met de racefiets bij de RTV in Lisse en met de Mountainbike bij de Noordbikers uit Noordwijk. Vele kilometers worden er op de fiets afgelegd en worden ze ondersteund door hun beide vaders. Voor het NK was er een plaatsingsbewijs...

nodig. Xavi had zijn plaatsing veilig gesteld in de voorrondes. Roy was na de voorrondes eerste reserve, maar werd in de week vooraf toch op de deelnemerslijst gezet. Er wordt in verschillende categorieën gereden, met de daarbij behorende moeilijkheidsgraad. Zo had Xavi een vals/plat rondje. En Roy had een klim van 10% met een steile afdaling, waarbij een snelheid van 55 km per uur met gemak werd gehaald.

Xavi kwam uit in categorie 3, allemaal jongens geboren in 2012. Hij moest 12 rondes rijden, 13 km in totaal. 50 renners uit het hele land stonden aan de start. Zijn doel voor het NK wielrennen was het podium halen. Xavi is al Nederlands kampioen veldrijden en mountainbiken. Door een goede loting mocht Xavi starten vanaf de voorste rij.

Tijdens de race reed hij sterk in de voorhoede van het peloton en controleerde de ontsnappogingen van zijn tegenstanders keer op keer. In de één na laatste ronde wist de uiteindelijke winnaar een gaatje te slaan en Xavi wist de sprint van 3 nipt te winnen. Met een uitstekende 2e plaats als resultaat. Een super prestatie!!

Roy kwam uit in categorie 7, allemaal jongens geboren in 2008. Hij moest 18 rondes rijden, 32 km in totaal. Het deelnemersveld was groot, 80 fanatieke renners stonden klaar om na 18 rondes over de finish te komen.

Roy had ook een goede loting, vanaf de tweede rij mocht hij starten. Het ging hard, Roy kon mee in de voorhoede van het peloton. Roy is een klimgeit, de klim in de koers ging hem makkelijk af. De afdalingen gingen hard naar beneden.

Roy overtrof zichzelf door 16 rondes lang rond de 15e plaatst te rijden. In de één na laatste ronde viel een tegenstanders in de bocht die volgde na de steile afdaling, Roy kon hem niet meer ontwijken en viel er over heen.

Gelukkig kwam hij er zonder kleerscheuren van af en sprong weer op de fiets om met een opgeheven hoofd en trots gevoel het peloton achterna te gaan en de koers uit te rijden. 

De jongens zitten nu ook helemaal in het mountainbike seizoen. Ze staan door het hele land aan de start van de landelijke wedstrijden om zo een gunstige startplaats te bemachtigen voor het NK mountainbiken in september. Het zijn jongens met een passie en een doel. Ze willen hun idool achterna, Mathieu van der Poel pas maar op!

Foto's PR.