Datum: 21-05-2022 - 08:07
30
apr
'22
Programma 4 en 5 mei in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. (Gemeente Noordwijk, Oranjeverenigingen, H.Hartkerk)
Geschreven door Gemeente Noordwijk / OV Noordwijkerhout /

Programma 4 en 5 mei in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. (Gemeente Noordwijk, Oranjeverenigingen, H.Hartkerk)

In heel Nederland herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers. Op 5 mei vieren we de vrijheid. In dit overzicht vindt u het programma voor 4 en 5 mei 2022 in de gemeente Noordwijk. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld...

zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Programma 4 mei 2022 - Noordwijkerhout.
* Vanaf 18.00 uur > Vlaggen halfstok.
* 19.00 uur > De Oranjevereniging organiseert in opdracht van de gemeente Noordwijk de dodenherdenking. Elk jaar wordt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei een jaarthema geformuleerd. Voor 2022 is gekozen om het jaarthema ‘Vrijheid in verbondenheid’ te gebruiken. Herdenkingsdienst Sint Jozefkerk, Herenweg 13 met een welkomstwoord door Ab van der Vossen (voorzitter Oranjevereniging-NWH), een bijdrage van burgemeester Wendy Verkleij en gedichten van schoolkinderen.
* 19.48 uur > Stille Tocht naar herdenkingsmonument, Herenweg 4. Uitdelen bloemen door leden van de scouting. Taptoe signaal.
* 20.00 uur > 2 minuten stilte.
* 20.02 uur > Wilhelmus.
- Kranslegging bij het herdenkingsmonument. 
- Gelegenheid tot het leggen van bloemen bij het herdenkingsmonument.

Programma 4 mei 2022 - De Zilk.
* 10.30 uur > Herdenkingsdienst in de Heilig Hart van Jezus kerk met muziek en gedichten door Egelantier schoolkinderen Roos van de Linden, Jasmijn Otte, Lenthe van Opzeeland en zijn er korte toespraken door een Zilkse veteraan en Pastoor Bosma.
* 11.00 uur > Demissionair wethouder Theo Alkemade namens de gemeente Noordwijk en Jan & Jeanne Ruigrok namens de Parochiegemeenschap van de Zilk en een Noordwijkse veteraan, leggen een krans bij het Geloof, Hoop en Liefde monument voor de kerk. Na de ceremonie bent u uitgenodigd voor een kop koffie, die we achter in de kerk zullen schenken. Namens de Lokale Commissie van de H.Hartkerk De Zilk van harte welkom.
* Vanaf 18.00 uur > Vlaggen halfstok.

Programma 4 mei 2022 - Noordwijk.
Middag
* 14.00 uur > Herdenkingsbijeenkomst met de bewoners van ’s Heeren Loo locatie Willem van den Bergh en burgemeester Wendy Verkleij, bij het monument op de Pianolaan 2, Noordwijk.
* 15.30 uur > Burgemeester Wendy Verkleij, kinderburgemeester Tess van Eijk en schoolkinderen van CBS Wakersduin leggen bloemen bij de graven van de Nederlandse en Geallieerde oorlogsslachtoffers op de Gemeentelijke begraafplaats, Oude Zeeweg 32, Noordwijk.

Avond
* 18.00 uur > Vlaggen halfstok.
* 19.00 uur > Viering in Maria ter Zeekerk, Nieuwe Zeeweg 75.
* 19.25 uur > Aanvang Stille Tocht via de Prins Hendrikweg naar de Gemeentelijke begraafplaats, Oude Zeeweg 32 onder begeleiding van The Hague Highland Pipe Band.
* 19.30 uur > Muziek Kunstklank & Kleynkoor op Gemeentelijke begraafplaats.
* 19.40 uur > Aankomst van de Stille Tocht op de Gemeentelijke begraafplaats.
* 19.45 uur > Vervolg Stille Tocht naar de oorlogsmonumenten aan de Oude Zeeweg.
* 19.51 uur > Aankomst bij de oorlogsmonumenten onder begeleiding van Koraalmuziek door muziekgezelschap Echo der Duinen.
- Leden van de vrijwillige politie vormen een erewacht.
- Leden van scouting Norvicus vormen een erehaag.
- Taptoe signaal.
* 20.00 uur > 2 minuten stilte.
* 20.02 uur > Wilhelmus (2 coupletten).
- Toespraak Locoburgemeester Roberto ter Hark.
- Voordracht gedicht Naomi van Ommeren (leerling Northgo College).
- Ode of Remembrance door Mrs Birnie (familie van alhier begraven Schotse oorlogsslachtoffer William Dickson).
- Persoonlijk verhaal door Willem Baalbergen.
- Kransleggingen.

Programma Vieren: 5 mei 2022.
De hele dag mag de vlag uit! Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Programma 5 mei 2022 - Noordwijkerhout
De 5 mei Route.
Wandel- en fietsroutes langs bijzondere plekken en oorlogsmonumenten die op enige wijze te maken hebben met WO I en WO II of andere oorlogshandelingen waar het Koninkrijk der Nederlanden bij betrokken is geweest. Eén van die plekken is de crashsite van de Halifax bommenwerper die op 2 oktober 1942 is neergestort op boerderij Vredebest aan het Westeinde te Noordwijkerhout. De route loopt via bestaande paden en kan het hele jaar gelopen of gefietst worden door jong en oud.

Op basis van fietsknooppunten en de speciale gratis 5 mei route app voor de smartphone kunnen de deelnemers zelf een route en een af te leggen afstand bepalen. Er zijn verschillende centrale punten vanwaar men kan vertrekken en eindigen. Informatie is te vinden op www.5meiroute.nl. Tevens is er een vouwkaart met plattegrond en achtergrondinformatie over de te bezoeken locaties beschikbaar bij o.a. de VVV Noordwijkerhout. 

Programma 5 mei 2022 - De Zilk
Er zijn geen activiteiten - wel mag de vlag uit!

Programma 5 mei 2022 - Noordwijk.
* Op 5 mei 2022 gaat Noordwijk de VRIJheid beLEVEN tijdens een taptoe op Sportcomplex Duinwetering. Diverse topkorpsen uit Nederland presenteren een fantastische show waarbij de muziek staat voor verbroedering en saamhorigheid voor alle mensen waar ook ter wereld. Aanvang: 20.00 uur en slot (Wilhelmus) 22.00 uur en burgemeester Wendy Verkleij ius daarbij aanwezig. Deze taptoe wordt georganiseerd door de Oranjevereniging Noordwijk en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Noordwijk, VV Noordwijk en diverse sponsoren.

* Optredens ‘Samen voor Vrede’. Cultuurcafé bij Boekhandel Van der Meer. Diverse optredens (muziek en theater) door Stichting Samen voor Vrede. Noordwijkse zangeressen Sietske en Inge Hoogeveen brengen nummers ten gehore over vrede en vrijheid. Leden van het Theaterhuis spelen en lezen onder leiding van Martine Zeeman fragmenten uit een speciale uitgave van ‘Het Achterhuis van Anne Frank’. Leden van het Theaterhuis spelen en lezen fragmenten uit het boek ‘Adela en Helena’, een boek over twee vrouwen die uit angst voor de oorlog op de vlucht zijn geslagen en daarbij heel Europa doorkruisen.

* Schilderworkshop ‘Samen voor Vrede’ voor kinderen. Theaterhuis, Voorstraat 14. Een gratis workshop schilderen onder leiding van Dorine Putman. Kinderen mogen naar eigen idee schilderen over het thema ‘Samen voor Vrede’.