Datum: 31-03-2023 - 18:34
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!
Klik hier voor alle (weekend)acties!

 

27
apr
'22
Arriva start proefproject 'Zeker weten dat de bus stopt'.
Geschreven door Arriva
Foto's Redactie BON

Arriva start proefproject 'Zeker weten dat de bus stopt'.

Zekerheid dat de bus stopt bij de halte waar een reiziger staat te wachten. Arriva start, samen met de provincie Zuid-Holland en OFN, een proefproject om te zorgen dat ook in het donker de buschauffeur ziet dat er reizigers bij de halte staan die willen instappen. De proef start eind april en vindt plaats op de halte aan de Wassenaarseweg/1e Mientlaan in Katwijk. Op niet goed verlichte haltes in het donker, komt het voor dat een bus doorrijdt omdat de buschauffeur...

niet ziet dat er reizigers bij de halte staan. Arriva doet er alles aan om dit te voorkomen. Met behulp van de proef onderzoeken de partijen of de reizigerstevredenheid nog verder kan worden verbeterd. Daarnaast wordt gekeken of de uitstoot van uitlaatgassen en fijnstof vermindert door minder onnodig uitvoegende, stoppende en optrekkende bussen. Tegelijkertijd probeert Arriva te voorkomen dat de bus bij een halte stopt waar geen reizigers staan, om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Proef lichtlijn in het donker
Arriva heeft de ambitie om in 2025 CO2-neutraal te werken. De organisatie investeert daarom ook graag in innovaties die bijdragen aan deze ambitie en daarnaast ook nog een kwaliteitsverbetering voor de reiziger zijn. Met de proef in Katwijk wordt een systeem getest dat de aanwezigheid van reizigers detecteert bij de halte en de buschauffeur van tevoren een signaal geeft op wachtende instappers.

In de stoeprand bij de haltes is een lichtlijn aangebracht die op de donkere momenten van de dag geel gekleurd is. In dat geval ziet de chauffeur dat er geen reizigers wachten en de bus kan doorrijden. De bus hoeft niet in- en uit te voegen en de chauffeur hoeft niet af te remmen en weer op te trekken. Wat weer CO2-uitstoot en fijnstof bespaart.

Als er een reiziger bij de halte wacht om in te stappen, wordt deze door speciale technologie waargenomen en kleurt de lichtlijn mintgroen. In dat geval weet de chauffeur dat er een reiziger bij de halte aanwezig is en laat de reiziger instappen. Bekijk hier de video van de proef.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: “De provincie vindt het belangrijk dat iedereen snel, veilig en duurzaam van A naar B kan reizen. Of je nu naar school gaat of naar je werk, goederen moet bezorgen of een bezoek brengt aan vrienden. Daarom investeren we in alle vormen van vervoer, waaronder openbaar vervoer”.

Bij een succesvolle afsluiting van de proefperiode, waarbij doelstellingen van deze proef zijn behaald, stelt OFN de technologie beschikbaar voor een bredere toepassing bij haltes in Nederland.