Datum: 03-06-2023 - 03:45
14
apr
'22
Kinderen Egelantier nemen kijkje achter de schermen innovatieve bloembollenkwekerij. (foto's)
Geschreven door Sandra Balk
Foto's Redactie BON

Kinderen Egelantier nemen kijkje achter de schermen innovatieve bloembollenkwekerij. (foto's)

De afgelopen week brachten twee groepen van de Egelantier uit De Zilk een bezoek aan Van der Slot Tulips in Voorhout. De kinderen uit groep 8 kregen een kijkje achter de schermen bij deze innovatieve bloembollenkwekerij. Een deel van de tulpenbollen wordt verkocht en een deel gebruiken ze zelf in de broeierij. De kinderen werden rondgeleid door het bedrijf, dat grotendeels gerobotiseerd is, en plukten...

daarna ook zelf een bosje tulpen buiten op het veld. De komende weken gaan ze tulpen kweken in de klas.

Trekkerschauffeur
Na het ontvangst in de kantine vertelt Dione de Jong, een allround medewerkster, het verhaal over deze bloembollenkwekerij, welke gerund wordt door Frans en Jan van der Slot. "Na mijn studie in de melkveehouderij ben ik hier gaan werken omdat ze een trekkerschauffeur zochten.

En sindsdien ben ik hier werkzaam. Ik rij heftruck, stuur een groep medewerkers aan en vlog daarbij over de werkzaamheden en het bedrijf. Ik heb het hier goed naar mijn zin, elke dag is anders, het werk is zo afwisselend."

Blacklight
Daarna volgt de rondleiding door de broeierij, waarbij eerst het verschil tussen een bol en knol wordt uitgelegd. Vervolgens bekijken ze de tulpenkrat waarvan de bodem als een spijkerbed voelt. ‘Vanaf oktober tot half maart planten wij de bollen op deze kratten, die dan de koelcel in gaan, waar wij de winter nabootsen.

Dit betekent dat de bol in de herfst denkt dat het al winter is. Daarom kunnen wij in de winter onze eerst tulpen produceren’. In de cel zien ze de eerste tekenen van de tulp. De kinderen herkennen de tulpenbollen, want het merendeel heeft al eens bollen gepeld.

De ronde volgt door de broeierij waar ze de fases zien van mini-tulp tot volwassen-tulp en waarbij het roulatie systeem automatisch via de computer wordt aangestuurd. In deze meerlagenteelt wordt gewerkt met kunstmatig licht. ‘Het lijkt wel blacklight’ klinkt er uit de groep.

Natuurlijk wil iedereen een kijkje nemen op het hoogste niveau, de derde verdieping, wat een indrukwekkend zicht geeft over de indoor-tulpenvelden. En hoe verwerk je de tulpen? De rijpe tulpen worden geplukt en op de lopende band gelegd, waarna ze recht gelegd worden, ontdaan worden van de bol, per tien gebost en ingerold worden in een pak voor de veiling.

Buitenteelt
Ook buiten staan de tulpen vol in bloei. En als grote verrassing mogen de kinderen zelf een bosje tulpen plukken. ‘Als jullie maar netjes in de paden lopen want normaliter moet je voor de bedden blijven’. Alle kinderen waren zeer uitgelaten met hun bos tulpen. Nog snel volgt een foto in de broeierij voordat ze met de bus richting school vertrekken.

Grow Your Own
Ook ontvangen ze een krat met tulpen voor in de klas, die over twee weken vol in bloei staat. Dit wordt een wedstrijd tussen de twee groepen 8. Want wie dit het beste kan, ontvangt een prijs en voor de beste ‘kwekersgroep’.

Agrarische Ondernemersfonds Noordwijk
Het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk wil graag investeren in de toekomst van de jeugd. Dat wil zij doen door de kinderen van de basisscholen in gemeente Noordwijk te betrekken bij de streek over bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt. Via een totaal verzorgd programma, inclusief vervoer, kunnen scholen een bezoek brengen aan kwekers.

De agrarische sector biedt veel kansen en er zijn veel vacatures. En dat zijn zeker niet alleen banen met de ‘handen in het zand’. Dit educatieprogramma dient ook als pilot voor de Economic Board Duin- en Bollenstreek in het kader van Onderwijs & Arbeidsmarkt.

Foto's PR.