Datum: 21-05-2022 - 08:21
27
mrt
'22
Koninklijke Erepenning voor 100-jarige Muziekvereniging St. Jeanne d’Arc tijdens ‘Sjaan Soulnight’ in tijdelijke Schelft. (foto's)
Geschreven door Redactie BON

Koninklijke Erepenning voor 100-jarige Muziekvereniging St. Jeanne d’Arc tijdens ‘Sjaan Soulnight’ in tijdelijke Schelft. (foto's)

Op zaterdagavond 26 maart maakte het Coverorkest van muziekvereniging St. Jeanne d’Arc met een concert, voor het eerst gebruik maken van de tijdelijke De Schelft in Noordwijkerhout. Na een lange coronapauze kon de St. Jeanne d’Arc eindelijk weer eens een mooi optreden verzorgen voor haar publiek in sfeervol ingerichte tijdelijke De Schelft. Het thema van het concert...

was 'Sjaan Soulnight’ en het genre bestond uit een mix van filmmuziek, Jazz, Swing, beetje Latin maar vooral Soul. Voor een goed gevulde zaal muziekliefhebbers werd het een feest van herkenning, heerlijk meezingen en samen genieten van geweldige muziek. In het voorprogramma was er een optreden van het vrijetijdsorkest van St. Jeanne d'Arc.

De muziekvereniging vond dat er in deze tijd ook aandacht moest zijn voor de oorlog in Oekraïne en had daarom speciaal een aantal vluchtelingen, die nu in de gemeente Noordwijk onderdak hebben, ook uitgenodigd voor het concert. Het Koor Elan zong speciaal voor hen het nummer Imagion van John Lennon en het koor werd muzikaal begeleid door St. Jeanne d'Arc.

Na het laatste muzieknummer van het Coverorkest van muziekvereniging St. Jeanne d’Arc kreeg de bij het concert aanwezige burgemeester Wendy Verkleij het woord. De burgemeester feliciteerde in haar toespraak de vereniging van harte met haar 100-jarig bestaan. Ook gaf zij aan dat het doel van de oprichters van de vereniging is gelukt. Want de St. Jeanne d’Arc is in de afgelopen 100 jaar een bloeiende, muzikale vereniging geworden.

Dankzij de vele vrijwilligers die zich inzetten of hebben ingezet voor de vereniging. Door haar concerten en vele optredens tijdens evenementen, zoals de Sinterklaasintocht, Palmpasen, de Avondvierdaagse, het Bloemencorso, de Koningsaubade en de Dodenherdenking. En alle nationale en internationale optredens.

Muziekvereniging St. Jeanne d’Arc is opgericht in 1921 door kapelaan Peeperkorn van de St. Jozefparochie en kapelaan Van der Eem van de St. Victorparochie, in opdracht van pastoor Quant en pastoor Westerhof. Met volgens de statuten als doel "het aanleren en beoefenen van muziek, bijzonder instrumentale muziek, door haar leden, en het aankweken van liefde en kennis van muziek in het algemeen".

Burgemeester Wendy Verkleij had ook nog een grote verrassing voor de 100-jarige muziekvereniging uit Noordwijkerhout. Namens Koning Willem-Alexander mocht de burgemeester een Koninklijke Erepenning uitreiken aan de 100-jarige muziekvereniging St. Jeanne d’Arc. (de uitreiking was uitgesteld ivm de corona in 2021)

Theo Duivenvoorde, het Sjaan-lid met de meeste dienstjaren van maar liefst 70 jaar, mocht uit handen van de burgemeester de Erepenning in ontvangst nemen en de speciale oorkonde werd overhandigd aan Sjaan-voorzitter Jan van der Lans.

U kunt het gehele concert en de uitreiking terugkijken op YouTube, klik hier.

Algemene info Koninklijke Erepenning
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Alleen de Koning kan de Erepenning toekennen, welke strikt op naam van de ontvangende instantie is. De begiftigde vereniging heeft het recht op briefpapier of gedrukte stukken van de onderscheiding in woord en/of beeld melding te maken.

Foto's BON.