Datum: 26-11-2022 - 21:00
Black Friday acties en aanbiedingen met (weekend)voordeel 
op de BON-actiepagina, klik hier.

 

28
feb
'22
Noordwijk 1e gemeente in Nederland met elektrische robotmaaiers op sportvelden.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Noordwijk eerste gemeente in Nederland met elektrische robotmaaiers op sportvelden.

Maandagmiddag 28 februari was er een demonstratie van elektrische robotmaaiers, die voor het onderhoud van de natuurgras sportvelden in de gemeente Noordwijk gebruikt gaan worden. Wethouder Alkemade was aanwezig bij de demo. Gemeente Noordwijk is de 1e gemeente in Nederland die deze duurzame ontwikkeling gaat inzetten. Er gaan 2 robotmaaiers ingezet worden. Op de 2 natuurgras velden bij VVSB in Noordwijkerhout..

en op 3 natuurgras velden bij vv Noordwijk. Alle andere velden zijn kunstgrasvelden. De robotmaaiers zijn een stuk schoner dan de huidige kooimaaier die nu gebruikt wordt, het is elektrisch en dus geen diesel uitstoot meer. De robotmaaiers werken draadloos en zijn gps gestuurd. Er zitten sensoren aan de voorkant die reageren als er een obstakel voor de machine staat.

De maaihoogte is instelbaar en de machine kan 1800 vierkante meter per uur maaien. Een accu gaat ongeveer één voetbalveld mee en dan is er twee uur oplaadtijd nodig in het oplaadstation. De grasmaaier zal voornamelijk ‘s nachts gaan rijden zodat er overdag optimaal gebruik kan worden gemaakt van de sportvelden. 

De gemeente Noordwijk heeft de financiering verzorgd voor de aanschaf van de machines. Ze kosten 25.000 euro per stuk, wat uiteindelijk terugverdiend gaat worden omdat er veel minder personeel nodig is om het gras te maaien.

Foto’s: Wendy Weijers (BlikOp Noordwijk).