Datum: 06-10-2022 - 15:09
27
feb
'22
Eis 32 maanden cel voor drugshandel en bedreiging van twee Noordwijkerhoutse broers met wapen.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Hogere celstraf voor drugshandel en bedreiging van twee Noordwijkerhoutse broers met wapen.

Eind augustus 2021 stonden twee Noordwijkers van 27 en 34 jaar voor de rechtbank van Den Haag, beide werden er van verdacht dat ze aan het hoofd van een criminele drugsorganisatie stonden; aldus de officier van justitie. Op deze inleidende zitting probeerde de advocaat van de verdachten, hen toen in augustus en later ook in november uit de gevangenis te krijgen. Maar de Haagse rechtbank wees al die verzoeken af en dus....

bleven ze nog voorlopig vastzitten. De twee verdachten zouden volgens justitie tot eind mei 2021 op grote schaal drugs gedeald hebben in Noordwijk en omgeving. Er werd bij hun door de politie cocaïne, hennep, ponypacks, weegschaal, meerdere telefoons en grote geldbedragen aangetroffen. De 34-jarige Noordwijker ontkende iets te maken te hebben met drugshandel, hij zou de verdovende middelen zelf hebben gebruikt.

De 27-jarige Noordwijker werd naast drugshandel ook van verdacht twee broers uit Noordwijkerhout te hebben bedreigd met een vuurwapen, doordat hij zich beriep op zijn zwijgrecht werd toen niet duidelijk waarom hij dat gedaan zou hebben.

Op 9 februari 2022 werd deze zaak inhoudelijk behandeld en werden tegen de twee Noordwijkers celstraffen van 32 maanden en 15 maanden geëist waarvan vijf voorwaardelijk. Volgens het OM hebben de twee Noordwijkers op grote schaal drugs gedeald in Noordwijk en omgeving. Beiden gaven nu in de rechtbank toe dat men handelden in drugs, maar alleen zo nu en dan en om het eigen gebruik te bekostigen.

De officier van justitie geloofde de verdachten niet want beiden kregen ook steeds 40 of 50 euro op hun bankrekening gestort van tientallen verschillende mensen en er stond zelfs een prijslijst in hun telefoons. De twee konden verder niet uitleggen waarom ze dat geld hadden gekregen.

Daarnaast zou de 27-jarige Noordwijker in april 2021 in Noordwijkerhout twee broers met een vuurwapen hebben bedreigd. Volgens de verdachte werd juist hij bedreigd en liet hij het wapen zien om ze af te schrikken. Volgens de officier van justitie is het heel duidelijk dat de twee mannen zich bezighielden met drugshandel. 

Update 27 februari: Hogere celstraf voor drugshandel en bedreiging van twee Noordwijkerhoutse broers met wapen.
Afgelopen week deed de Haagse rechtbank uitspraak in deze zaak. De 27-jarige Noordwijker kreeg drie jaar cel oplegt, in plaats van de 32 maanden die eerder waren geëist door de officier van justitie. De man werd veroordeeld voor het in georganiseerd crimineel verband dealen van cocaïne in Noordwijk, Katwijk, Leiden en Hoofddorp.

De rechtbank achtte ook bewezen dat de 27-jarige Noordwijker 22 april vorig jaar in Noordwijkerhout twee broers had bedreigd met een pistool. Wat ook niet in zijn voordeel sprak volgens de rechtbank, was dat de man in Zweden in 2015 al eerder was veroordeeld voor drugssmokkel.

Alles bij elkaar opgeteld vond de rechtbank dat de man een hogere straf had verdiend dan de eerdere eis van 32 maanden en dat werd dus 36 maanden. De tweede verdachte een 34-jarige Noordwijker kreeg vier maanden celstraf en 240 uur werkstraf.

Bron Leidsch Dagblad.