Datum: 02-10-2023 - 09:46
12
feb
'22
Lezers schrijven: Voorzitter HBNZ geeft reactie op standpunten nieuwe partij 'Partij voor de Inwoners'.
Geschreven door Lezers schrijven.
Foto's Redactie BON

Lezers schrijven: Voorzitter HBNZ geeft reactie op standpunten 'Partij voor de Inwoners'. (update: reactie lijsttrekker Alfons Morssink).

In de rubriek 'Lezers schrijven' kunnen inwoners van Noordwijkerhout en De Zilk hun mening geven over gebeurtenissen in ons dorp. Het plaatsen van een ingezonden item betekent niet, dat de redactie van BON de inhoud ervan onderschrijft. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden items in te korten of niet te plaatsen en daarover...

kan niet worden gecorrespondeerd. U kunt uw item voor 'Lezers schrijven' mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

11:00 uur > Lezers schrijven: Voorzitter Stichting HuurdersBelangen Noordwijkerhout en De Zilk (HBNZ) geeft reactie op standpunten nieuwe partij 'Partij voor de Inwoners'.
Op 16 maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en mogen wij als inwoners van de gemeente Noordwijk voor de komende vier jaar weer onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad kiezen. Er hebben zich maar liefst 11 partijen aangemeld die meedoen aan de verkiezingen in onze gemeente. Alle partijen zoeken daarbij de publiciteit op om hun kandidaten en standpunten bekend te maken bij de kiezers.

Daarbij zijn er partijen die standpunten uitdragen waarbij er wel heel makkelijk voorbij gegaan wordt, aan de reeds gemaakte afspraken en regelgeving op gemeentelijk, regionaal of landelijk niveau. Als voorzitter van de HBNZ wil ik daarom graag bij een aantal standpunten van de nieuwe 'Partij van de Inwoners', vooral betreffende het onderwerp wonen, een reactie geven.

Woonvisie en prestatieafspraken:
A.
De woonvisie 2020-2030 (klik hier) zoals vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 26 januari 2021. Hierin lezen we onder meer het volgende: Woningbouwplannen. Ingaande 26 januari 2021 is de woonvisie in werking getreden. Bij nieuwe bouwaanvragen voor realisatie van 3 woningen of meer worden woningbouwplannen aan de hand hiervan getoetst. Bij de realisatie van woningbouwplannen vanaf 3 woningen is de vastgestelde segmentering als volgt: Minimaal 30% sociale huur tot € 737,- (prijspeil 2020) Minimaal 15% middeldure huur van € 737,- tot € 1.000,- (prijspeil 2020) Minimaal 25% middeldure koop tot € 325.000,-

B.
De prestatieafspraken zoals ondertekent op 9 december 2021 door Theo Alkemade wethouder, Benno Gruijters interim directeur-bestuurder van Woningstichting Sint Antonius van Padua, Hans Al directeur-bestuurder van Stichting Stek, Sjaak Geerlings voorzitter van de Stichting Huurdersbelangen Noordwijkerhout en de Zilk en G.V. van der Aart-Koelewijn voorzitter van de Stichting Huurdersbelangen Noordwijk.
http://www.noordwijk.nl/Inwoners_ondernemers/Over_ons/Nieuws/Prestatieafspraken_2022_2025

Reactie op de standpunten van 'Partij voor de Inwoners'. (klik hier voor alle standpunten)

* 400 Betaalbare woningen erbij, de Partij voor de Inwoners gaat het gewoon regelen.
In de prestatieafspraken zijn voor Noordwijkerhout tot 2025 155 woningen opgenomen en tot 2030 nog eens 118 woningen, voor Noordwijk zijn tot 2025 461 woningen opgenomen. Dus tot 2025 616woningen, de 400 woningen zijn dus al ruim geregeld, zie verder ook nog de Woningbouwlijst Gemeente Noordwijk.

* Verantwoordelijke wethouder wegsturen.
Daar moet je dan wel een meerderheid in de raad voor hebben.

* Toewijzing woningen.
De verdeling van de woningen gebeurt via Huren in Holland Rijnland, dat is nu eenmaal zo geregeld. Zie ook de site www.hureninhollandrijnland.nl. Dit betekent dat inwoners van Noordwijk ook elders terecht kunnen.

* Statushouders
Over de toewijzing van woningen aan statushouders zijn wettelijke kaders vastgesteld, ook al zou je dat graag willen kan je er niet om heen, ook niet in de Gemeenteraad

* Referendum over de bouwlocaties
Dit zou dan een soort enquête zijn, hier schiet je dus niets mee op.

* Locaties
In het buiten stedelijk gebied mag helaas niet gebouwd worden, dit is door de provincie en intergemeentelijk vastgesteld, dit geldt niet voor GOM locaties.

- Achterweg-Herenweg
Deze locatie is door de provincie afgewezen, ligt in het buiten stedelijk gebied

- Terrein Pilarenlaan
Deze locatie ligt ook in het buiten stedelijk gebied en is tevens al een GOM locatie

- Terrein Admiraal de Witt
Is al in ontwikkeling en in de plannen opgenomen.

- Terrein Viaductweg
Is al in ontwikkeling en in de plannen opgenomen.

- Terrein Molenweg
Is al in ontwikkeling en in de plannen opgenomen.

- Terrein Bronsgeest
Is al in ontwikkeling en in de plannen opgenomen.

Zie verder nogmaals de prestatieafspraken en de Woningbouwlijst Gemeente Noordwijk.

Met vriendelijke groet,

Sjaak Geerlings
Voorzitter HBNZ
T: 06-22559225
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

14:50 uur > Update: reactie lijsttrekker 'Partij voor de Inwoners' Alfons Morssink op de bovenstaande ingezonden brief.

Goedemiddag Sjaak,

Dank dat je ons programma zo goed hebt gelezen. Jammer dat je het niet eerst even aan ons hebt voorgelegd opdat wij direct hadden kunnen reageren. Dan hadden wij samen kunnen constateren dat wat jij schrijft de huidige situatie weergeeft en dat wat wij schrijven de nieuwe wenselijke situatie voor de toekomst aangeeft.

De 'Partij voor de Inwoners' wil wat veranderen in de positie van Noordwijk. Wij willen dat de huidige situatie van woningen toewijzen aangepast wordt aan de wensen van de bevolking. Dat nu eindelijk eens rekening wordt gehouden met de Noordwijkers/Noordwijkerhouters en Zilkers. Met de inwoners.

De gemiddelde wachttijd voor onze woningzoekenden, en dat weet jij net zo goed als ik, bedraagt > 10 jaar. Daar willen wij wat aan doen. En ja, veel woningbouwprogramma’s bestaan al, alleen worden ze nog steeds niet uitgevoerd.

Plannen genoeg, maar actie te weinig. Daar wil onze partij nu eindelijk iets aan gaan doen. En oh ja ook sommige plannen aanpassen zodat de woningen die gebouwd worden ook voor de gewone man betaalbaar zijn !!

Jammer dat je ons niet even hebt benaderd voordat je je brief aan de pers stuurde. Samen komen we veel verder dan ieder voor zich. Dat ieder voor zich is in Noordwijk al lang genoeg gebeurd.

Wij kiezen voor een gezonde toekomst voor alle Noordwijkers/Noordwijkerhouters en Zilkers. Wij kiezen allereerst voor de inwoners. Hoop je graag op korte termijn te spreken. Als jij tenminste ook voor de inwoners kiest, want samen komen we verder dan ieder voor zich.

Tot gauw,
groet,

Alfons Morssink, lijsttrekker 'Partij voor de Inwoners'.