Datum: 28-11-2022 - 16:45

28
jan
'22
Kunstschilder Simon Balyon brengt in Noordwijkerhout ode aan Bloemencorso Bollenstreek.
Geschreven door Bloemencorso Bollenstreek
Foto's Redactie BON

Kunstschilder Simon Balyon brengt in Noordwijkerhout ode aan Bloemencorso Bollenstreek.

In het diepste geheim werkt kunstenaar Simon Balyon aan een nieuw meesterwerk. Op negen panelen legt hij het wereldberoemde Bloemencorso Bollenstreek vast tegen de historische achtergrond van de bollenstreek, opeenvolgend van Noordwijk aan Zee tot bloemenstad Haarlem. Daarmee brengt hij een ode aan het Bloemencorso Bollenstreek, de rijke cultuurhistorie...

de bollenstreek en het bollenvak. Simon Balyon werkt in opdracht van Simon Pennings en zijn dochter Sylvia, die in Tulip Experience Amsterdam in Noordwijkerhout het verhaal vertellen van de tulp en de bollenstreek.

Tijdens de officiële opening van Tulip Experience Amsterdam op 17 maart onthult burgemeester Wendy Verkleij van gemeente Noordwijk het eerste paneel waarmee de erfgoedgemeenschap wordt geëerd die al 75 jaar het grootste lentefeest van Europa op de weg zet!

Onlosmakelijk verbonden In 2022 bestaat het Bloemencorso Bollenstreek 75 jaar. Een traditie die net na de oorlog is gestart door hyacintenkweker Willem Warmenhoven uit Hillegom. Dat stokje wordt overgenomen door een tulpenkweker Simon Pennings uit Noordwijkerhout, die in de negen panelen een hommage brengt aan 75 jaar Bloemencorso Bollenstreek.

Hiermee laat zien dat bloemencorso en bollenvak nog steeds onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In oktober 2021 is Simon Balyon gestart met deze ode aan het Bloemencorso Bollenstreek.

In zijn bekende palet laat hij 75 jaar aan praalwagens door het impressionistische landschap van de bollenstreek glijden. Bekende gebouwen laat hij in hun oude glorie herrijzen en oogstrelende doorkijkjes zullen het hart van de bloembollenliefhebber sneller doen kloppen.

Hommage aan 75 jaar bloemencorso
Corsovoorzitter Willem Heemskerk zegt zeer verguld te zijn met deze geweldige panelen serie ter ere van de 75ste corsoverjaardag: “Nu het Bloemencorso Bollenstreek de status van Immaterieel Erfgoed heeft verworven, zijn wij ons meer dan ooit bewust van het doorgeven van tradities en het eren van ons cultureel erfgoed.

Met deze Ode aan het Bloemencorso Bollenstreek kunnen wij nog meer mensen van onze bijzondere en internationaal erkende traditie laten genieten. Dit is precies wat een erfgoedgemeenschap voor en met elkaar doet. Fantastisch.”

Even gluren
In het atelier van Balyon kregen Sylvia Pennings (Tulip Experience Amsterdam) en Esther den Hertog (Bloemencorso Bollenstreek) alvast een voorproefje. Deze eerste aanzet brengt hen terug in de tijd en maakt direct duidelijk wat er straks te verwachten is.

Vanaf 17 maart 2022 kan het eerste paneel in volle glorie worden aanschouwd tijdens de opening van de Tulip Experience Amsterdam. De acht volgende panelen worden de komende jaren een voor een toegevoegd aan de tentoonstelling, tot de negen-delige collectie in 2030 helemaal compleet is. De panelen zullen ieder jaar te zien tijdens het toeristenseizoen van de Tulip Experience.

Kunstschilder Simon Balyon
Simon Balyon is geen onbekende in de Bollenstreek. De van oorsprong Haagse kunstenaar schilderde in 2009 het 30 meter lange en 4 meter hoge panorama met de Blauwe Tram dat vele internationale bezoekers trok bij de expositie van Panorama Tulipland.

Hij verdiepte zich toen al in de Bollenstreek en keert nu met zijn verf en penselen terug om de kleurrijke velden, praalwagens, bezoekers en deelnemende gemeenten te vereeuwigen. Een enorme klus die hij met heel veel plezier op zich neemt.

Tulip Experience Amsterdam
Sylvia Pennings vertelt bezoekers het verhaal van de tulp en de Bollenstreek vanuit de wereld van de bollenkweker. Een unieke belevenis waarin de bezoeker mee wordt genomen op een dynamische ontdekkingstocht door de geschiedenis.

Het kwekersproces en de magie van de tulp schitterende selfies kan maken tussen meer dan een miljoen speciaal aangeplante tulpen. Tulip Experience Amsterdam is geopend voor publiek van 19 maart tot en met 22 mei 2022 en is te vinden aan de Delfweg 37 in Noordwijkerhout.

Bloemencorso Bollenstreek
Stichting Bloemencorso Bollenstreek is een non-profit organisatie die met ruim 1500 vrijwilligers jaarlijks een heerlijk geurend en kleurrijk bolbloemencorso op de weg zet. In 2022 rijdt het Bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem op zaterdag 23 april.

Samen met de opbouwdagen, het lichtjescorso in Noordwijkerhout en het Haarlemse bloemenfestival op zondag zorgt het Bloemencorso Bollenstreek voor het grootste lentefeest van Europa. Het evenement behoort tot de top vijf iconen waarmee de Nederlandse identiteit kleur krijgt.

Sinds december 2021 is het Bloemencorso Bollenstreek bijgeschreven in de inventaris van het Immaterieel Erfgoed Nederland en werd de Nederlandse corsocultuur ingeschreven op de Representatieve UNESCO-Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid.

Foto PR.