Datum: 04-06-2023 - 03:41
27
jan
'22
Taalklas Duin- en Bollenstreek in Noordwijkerhout is 'Goed Bezig' met project voeding. (foto's)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Kinderen Taalklas Duin- en Bollenstreek breiden hun woordenschat uit tijdens een fietstochtje op de tandem. (foto's)

Kinderen van 6-12 jaar die korter dan een jaar in Nederland zijn en geen Nederlands spreken gaan naar de Taalklas Duin- en Bollenstreek. De Taalklas is met meerdere groepen gevestigd op de Duin en Dal 1a in Noordwijkerhout, in het gebouw waar ook Kinderopvang Smallsteps De Duinrakkers gehuisvest is. De Taalklas is ...

een project van de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek, het uitvoerend schoolbestuur van het project is Stichting Sophia Scholen. Het doel van de Taalklas is om kinderen in ongeveer één jaar voldoende (basis)kennis van de Nederlandse taal bij te brengen, zodat zij kunnen starten op een Nederlandse school. 

Een groot deel van de tijd richt zich op het leren spreken en lezen van de Nederlandse taal. Kinderen moeten de mondelinge en schriftelijke voldoende beheersen om in een groep te kunnen functioneren. 

Daarnaast vindt men het belangrijk om zelfvertrouwen, een zelfstandige werkhouding en het gevoel van verantwoordelijkheid voor eigen prestaties te ontwikkelen. Dit doet de Taalklas door de kinderen een programma op maat te bieden afhankelijk van de moedertaal, schoolhistorie en leeftijd. Vanaf de eerste dag werkt het kind op een eigen leerlijn met vooraf bepaalde streefdoelen.

Gemiddeld blijft een kind één jaar bij de Taalklas. Mocht het kind sneller de doelen bereiken, dan stroomt het eerder uit, maar als een kind nog wat meer tijd nodig heeft, mag hij/zij langer blijven. Voor meer informatie over de Taalklas klik hier. > Vacature de Taalklas: Onderwijsassistent/Leerkrachtondersteuner (1,0 wtf).

Kinderen Taalklas Duin- en Bollenstreek breiden hun woordenschat uit tijdens een fietstochtje op de tandem. (foto's)Op woensdag 26 januari zijn de kinderen van de Taalklas om 9.00 uur in de ochtend, onder begeleiding gaan fietsen op de tandems van Rent-A-Bike van Dam gevestigd op het Landbouwplein.

Met behulp van vrijwilligers hebben de kinderen tijdens de fietstocht ervaren hoe het is om te fietsen in een dorp waarbij ze alle woorden, die ze de afgelopen weken hebben geleerd, onderweg op de fiets konden waarnemen.

De leerkrachten zijn de afgelopen weken bezig geweest om de woordenschat bij de kinderen te vergroten, door verschillende gebouwen te benoemen zoals bibliotheek, de kerk, de supermarkt, de flat.

Ook heeft de nadruk gelegen op het verkeer, het benoemen van verschillende voertuigen en verkeersborden, een zebrapad enz. Het werd een zeer leerzame fietsochtend voor de kinderen van de Taalklas.

Foto's PR.