Datum: 04-06-2023 - 03:49
18
jan
'22
Reuzenbol met o.a. 'Toop van Na' onthuld in het Langeveld. (foto's)
Geschreven door Gildemeesters Bollenstreek / BON
Foto's Redactie BON

Reuzenbol met o.a. 'Toop van Na' onthuld in het Langeveld. (foto's)

Maandagochtend 18 januari is de Reuzenbol ‘Langeveld’ onthuld op de grens van Noordwijk en Noordwijkerhout. Een kleurrijke geschiedenis op 1 kunstwerk. De Reuzenbol, die geplaatst is op de Wilgendam, werd onthuld door Gerard Heemskerk, Johan de Groot, Jan-Willem Rotteveel en Sandra Hogervorst (vertegenwoordigers van Agrarisch Noordwijk) samen met de kunstenares Nicoline Heemskerk uit Warmond...

Agrarisch Noordwijk is een groep van verschillende ondernemers, die de geschiedenis, maar vooral de vitaliteit van de agrarische sector in Het Langeveld, Noordwijk willen benadrukken.

Gerard Heemskerk: "Agrarisch Noordwijk heeft ervoor gekozen om een Reuzenbol te adopteren, om het verleden en heden door menskracht en innovatie een podium te geven aan allen die de schoonheid van ons mooie vak willen beleven".

Op de Reuzenbol zie je de bedrijvigheid bestaat uit kwekers van bolgewas op pot, bloemen en vaste planten, er lopen blaarkoppen en er is een zweefvliegveld. De dame die over de blaarkop springt overtuigt van vitaliteit, haar nostalgische kleding verwijst naar het romantische verleden. De poten van de koe staan tussen exotische vaste planten.

We zien parende scholeksters, die de weidevogelstand in de toekomst verzekeren. In de lucht vliegt een grutto en een drone. Op de grond zit een haas tussen de tulpen. Daarboven wordt er met een ouderwets zaaimachientje gezaaid versus een moderne tractor en bij het zweefvliegveld in het duingebied wemelt het er natuurlijk van de damherten.

Verder zie je op de bol de voormalige geitenfokkerij met daarbij de legendarische bewoner van het Langeveld: Thomas van den Berg (Toop van Na). Bollenkweker Gerard Heemskerk gaf ook nog aan dat hij bij het sterfbed van Toop aanwezig was. Toop was een bekende en bijzondere verschijning in het dorp van Noordwijkerhout. Hij kwam zelfs begin jaren tachtig op televisie in het bekende programma van Showroom. 

De Reuzenbollen zijn onderdeel van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van de Gildemeesters Bollenstreek. De (tulpen)bollen zijn 1.85 meter hoog en hebben een omtrek van 6 meter. De Reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten en anderen uit het hele gebied, die de Bollenstreek een warm hart toedragen.

Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio. Donderdag zal er nog een bol onthuld worden in Lisse, hiermee komt het aantal Reuzenbollen in de Bollenstreek op 17.

Foto's BON.