16
jan
'22
Goed warm aankleden voor het feestje van de 80-jarige Gerry Anthonissen. (foto's)
Geschreven door Redactie BON

Bartha van Eeden-Turnhout en Riet van der Zwaan-Passchier al 80 jaar hartsvriendinnen.

Bartha Turnhout en Riet Passchier zijn een paar honderd meter bij elkaar vandaan geboren in het buurtschap van Piet Gijs, de spoorwegovergang op de 's-Gravendamseweg. Niet zo vreemd dus dat de twee kleine meisjes rond 1940 in de vorige eeuw vriendinnen van elkaar werden. Wel bijzonder is dat beide nu op 85-jarige leeftijd al 80 jaar dikke hartsvriendinnen zijn. Bartha is geboren vlakbij de toenmalige...

groenteveiling De Eendracht op de Leidsevaart, waar haar vader Hein Turnhout Café De Eendracht beheerde (zie foto). Net over de brug van Piet Gijs stond links het spoorweghuisje nr. 42 (zie foto) en daar is Riet geboren.

Op vijfjarige leeftijd moesten de twee (ondertussen al) vriendinnen gezamenlijk naar de bewaarschool 'De Voorzienigheid' (later werd dit de Victorschool, zie foto) toe lopen van hun ouders en deze stond op de Kerkstraat.

De vriendinnen kregen de opdracht van hun ouders om elkaar voor de veiligheid, hand in hand te lopen en deze goed vast te houden tot aan school. Eigenlijk hebben ze elkaar figuurlijk nooit meer los gelaten en vieren ze nu hun 80-jarige vriendschap.

"We zijn twee dikke hartsvriendinnen en dat zijn we gebleven ondanks dat we trouwden, een gezin kregen en drukke werkzaamheden hadden in ons leven"; aldus Bartha en Riet.

Na haar trouwen ging Riet van der Zwaan-Passchier met haar man in Sassenheim wonen en daar woont ze nog steeds. Bartha van Eeden-Turnhout trouwde met Henk van Eeden, u weet wel van Bakkerij van Eeden, zij runde de winkel in de Kerkstraat en woonde boven de winkel met man Henk en drie kinderen.

Helaas hebben beide vriendinnen hun echtgenoot al verloren, maar hebben tot de dag van vandaag nog steeds heel veel steun aan elkaar. Ze geven ook aan nog nooit in die tachtig jaar één keer ruzie te hebben gehad met elkaar en naast de vele bezoekjes aan elkaar wordt er nog veel meer gebeld, ze raken nooit uitgepraat. 

Op de vraag: Welke herinneringen gaan jullie nog maken met elkaar?  Geven ze hetzelfde antwoord: Hopelijk blijven we zo lang mogelijk gezond en gaan we op dezelfde voet verder als de afgelopen 80 jaar. Er is geen twijfel mogelijk.... dit zijn echt dikke hartsvriendinnen van elkaar en dat is toch heel bijzonder en mooi in deze tijd.

Foto's BON.