Datum: 31-03-2023 - 17:42
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!
Klik hier voor alle (weekend)acties!

 

17
dec
'21
WW-uitkeringen april Holland Rijnland (cijfers per gemeente)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Spanning op regionale arbeidsmarkt stijgt tot recordhoogte. (WW-cijfers per gemeente)

In Holland Rijnland daalde het aantal WW-uitkeringen in november voor de 10e maand op rij. Tegelijkertijd groeide het aantal vacatures. Hierdoor steeg de spanning op de regionale arbeidsmarkt in het 3e kwartaal tot recordhoogte. De enorme krapte schept kansen, maar niet iedere werkzoekende profiteert. Met name langdurig werkzoekenden kunnen moeite hebben om weer aan de slag te komen. Zij kunnen...

hun kans op werk vaak flink vergroten door breder te zoeken. Een nieuwe versie van UWV’s notitie Overstapberoepen en het onlangs geüpdatet dashboard Skills en beroepen helpt hen hierbij.

Eind november 2021 verstrekte UWV in Holland Rijnland 5.282 WW-uitkeringen. Dat waren er 246 minder dan een maand eerder, een afname van 4,5% die iets onder het landelijk gemiddelde van 5% uitkwam. De grootste bijdrage aan de regionale WW-daling ten opzichte van vorige maand kwam van commerciële beroepen (-44 WW-uitkeringen).

In vergelijking met november 2020 daalde het aantal WW-uitkeringen regionaal gezien met 2.451, oftewel 31,7%. Dit dalingspercentage was ongeveer gelijk aan het Nederlands gemiddelde (-31,5%). Op jaarbasis droegen in Holland Rijnland bedrijfseconomische & administratieve beroepen veruit het meest bij aan de afname (-542 WW-uitkeringen).

Het regionale WW-percentage, oftewel het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, daalde in november 2021 tot 1,8%. Dit percentage blijft daarmee onder het landelijk en provinciaal gemiddelde van 2%.

Recordkrapte, maar niet iedere werkzoekende profiteert.
Het aantal WW-uitkeringen daalt nu al 10 maanden op rij. Tegelijkertijd is het aantal openstaande vacatures sinds begin 2021 sterk gestegen. De spanning op de arbeidsmarkt bereikte hierdoor in het 3e kwartaal een nieuwe recordhoogte. Volgens de spanningsindicator van UWV beweegt deze zich landelijk en regionaal zelfs in de richting van een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt.

Door de enorme krapte was het in Holland Rijnland in het voorbije kwartaal voor tenminste 83% van alle beroepsgroepen lastig om personeel te vinden. Binnen deze ‘krappe’ en ‘zeer krappe’ beroepsgroepen stonden de meeste vacatures open voor transportplanners & logistiek medewerkers, laders, lossers & vakkenvullers, machinemonteurs, elektriciens & elektronicamonteurs, hulpkrachten bouw & industrie en vrachtwagenchauffeurs. 

De ongekende krapte leidt tot kansen voor werkzoekenden, maar niet iedereen profiteert. Een nadere blik op de cijfers leert dat 1.342 van de 5.282 in Holland Rijnland verstrekte WW-uitkeringen al meer dan 12 maanden loopt.

Dit aantal is ondanks de aantrekkende arbeidsmarkt sinds november 2020 met 12% gegroeid, terwijl het aantal WW-uitkeringen met een verstreken duur van minder dan 6 maanden ondertussen met 48% kromp. Personen die recent het werk verloren lijken dus over het algemeen gemakkelijker weer aan de slag te komen dan werkzoekenden die al langer WW ontvangen.