Datum: 28-11-2021 - 11:31
24
nov
'21
Wethouder en leerlingen basisschool planten bloembollen voor 'Bloeiende bermen in de gemeente Noordwijk'.
Geschreven door Gemeente Noordwijk

Wethouder en leerlingen basisschool planten bloembollen voor 'Bloeiende bermen in de gemeente Noordwijk'.

De vele bloemen en het kustgebied zijn dé kenmerken van de Duin en Bollenstreek regio. Dit najaar gaan wij als gemeente deze identiteit in gemeente Noordwijk versterken. We zetten in op bloeiende wegbermen en een fleurig welkom bij binnenkomst in onze gemeente. Eén van de locaties is het Gruenepad rondom het water. Leerlingen van groep 6 t/m 8 (2 kinderen per groep) van basisschool De Schapendel stopten...

op woensdag 24 november het naastgelegen Gruenepad in Noordwijk tientallen bloembollen in de grond, waaronder tulpen, krokussen, sneeuwklokje en hyacint. Wethouder Sjaak van den Berg hielp de kinderen een handje mee.

De leerlingen ontvingen tijdens een presentatie veel informatie over dit project. Zo leerden zij welke bloemen daar komen. En ook welke bijen, vlinders en insecten dat aantrekt. Na realisatie werd daar ook nog een informatiebord geplaatst. Zo kan iedereen de informatie over de bloemen en insecten lezen.

De aanpak
Aan het einde van de komende winterperiode vervangen we het gras in het midden van 6 rotondes door kruidenvegetatie. Op het kaartje zijn deze plekken aangegeven. Dit zijn de rotondes bij de:

* Duinweg/ Northgodreef.
* Duinweg/ van Panhuysstraat.
* v.d Mortelstraat/ Duinwetering.
* van Berckelweg/ Overbeek.
* Beeklaan/Jan van Gent/ Gladiolusstraat.
* Beeklaan/Boekersloot.

Met de inrichting van de bermen stimuleren we het ecologisch netwerk. De bermen hebben een ondersteunende functie voor de weg. Daarnaast hebben ze grote waarden als lange groenstroken die het leefgebied zijn voor verschillende plant- en diersoorten. Het gaat om de bermen bij:

* de Northgodreef (tussen de Duinwetering en Gooweg).
* de Herenweg in Noordwijkerhout (vanaf de brandweer, onder het viaduct van de N206 tot aan de bushalte Noordwijkerhout Narcissen).

Meer informatie
Lees meer over de bloeiende bermen en rotondes op het participatieplatform Samen maken we Noordwijk.

Foto Willem Krol.