Datum: 05-12-2021 - 02:31

   

22
nov
'21
Moedertje Groen vraagt aan gemeenteraad 'Maak een Dierenhoeve-monument van de oude Lindebomen'.
Geschreven door BON / Brief Moedertje Groen

Moedertje Groen vraagt aan gemeenteraad 'Maak een Dierenhoeve-monument van de oude Lindebomen'.

Brief Moedertje Groen aan de gemeenteraad van Noordwijk: Beste raadsleden van de gemeente Noordwijk, Zoals u wellicht weet zal zeer binnenkort kinderboerderij De Dierenhoeve op het prachtige huidige terrein verplaatst gaan worden. Inclusief de laatste oude bomen die dit terrein kent. Op de Dierenhoeve staan enkele zeer oude Lindebomen van boven de tachtig jaar, misschien wel honderd jaar oud...

In deze Lindes zit met grote regelmaat de bosuil en tijdens de bloeiperiode zijn deze bomen een belangrijke bron voor de insecten om nog maar te zwijgen over de enorme biodiversiteit aan insecten die in en op de Lindeboom leven (meer dan 50!) De Lindebomen zijn kenmerkend voor de Dierenhoeve en zijn meegegroeid met de geschiedenis van het terrein.

Het is zonde om zulke oude Lindebomen door de versnipperaar te laten gaan, deze Lindes horen een eervolle plek te krijgen die de geschiedenis vertegenwoordigd van de Dierenhoeve. Daarom wil ik u, de gemeente Noordwijk om een gunst vragen. De gemeente weet vast wel de juiste personen te benaderen om dit project te laten slagen.

Al vele tientallen jaren komen diverse generaties bezoekers op het huidige terrein van de Dierenhoeve. De Lindes groeiden en zo ook het terrein, de dieren en de bezoekersaantallen.

Ter herinnering aan deze levendige geschiedenis, de inzet van alle honderden vrijwilligers door de jaren heen en ter herinnering aan alle dieren van de oude Dierenhoeve vraag ik daarom om een monument te maken van de oude Lindebomen.

In de vorm van een prachtige houten banken of liever een houtsnijwerk die de dieren uitbeeld, bijvoorbeeld een totempaal van diverse boerderij dieren (zoiets als de Brember stadsmuzikanten) of iets in deze vorm.

Dit/deze mooie natuurlijke monument(en) kunnen dan worden geplaatst aan het begin van de woonwijk en bij het entree van de (tijdelijke) Dierenhoeve of in de Engelse tuin. Wellicht kan de Rabobank of Fonds1818 de gemeente hierbij financieel ondersteunen?

Daarnaast heb ik via het bomenasiel een jonge Lindeboom aangeboden gekregen die ik graag wil doneren aan de gemeente Noordwijk(erhout). Zodat we ter nagedachtenis aan het oude Bavo-terrein de Lindeboom kunnen herplanten in de nieuwe wijk van Landgoed in den Houte.

Omdat ik niet weet hoelang het nog duurt voor de Lindes omgehakt worden vraag ik u om op korte termijn te reageren. Ik hoop van harte dat diverse partijen net zo enthousiast zijn over dit idee als ik, want zeg nou zelf een mooiere plek als de Dierenhoeve kende Noordwijkerhout niet.

Vriendelijke groene groet,
Natuurgids Moedertje Groen

Foto bomen Dierenhoeve BON.