17
nov
'21
Hypermodern ventilatiesysteem in 40-jarig gebouw KTS in Voorhout.
Geschreven door Teylingen College KTS

Hypermodern ventilatiesysteem in 40-jarig schoolgebouw KTS.

Op het Teylingen College KTS, waar een flink aantal kinderen uit de gemeente Noordwijk op school zitten, is onlangs een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd door Installatiebedrijf Parlevliet uit Wassenaar. Het schoolgebouw voldoet hiermee aan de eisen die de overheid stelt aan de ventilatie van gebouwen. De KTS zou de KTS niet zijn, als zij niet een hypermodern systeem liet installeren en wel door...

het bedrijf van een oud-leerling!

Tijdens de zomervakantie zijn alle klaslokalen en kantoorruimtes van de vmbo-school in Voorhout voorzien van ventilatie-units. Deze voeren niet alleen continu verse lucht aan, maar voeren ook gebruikte lucht af. Het afvoeren gebeurt door middel van een warmtewisselaar en voorkomt daarmee energieverlies. Ook wordt de luchtkwaliteit doorlopend gemeten.

Een overzicht van de dagelijkse luchtkwaliteit wordt via een app in de gaten gehouden. Hoofd facilitaire zaken Jan Warmerdam: “Als er iets niet in orde is, krijg ik een melding in de app. Ik kijk wat er aan de hand is en kan, indien nodig, het systeem handmatig bijsturen of zet een raampje open”.

Frisse school
Dat een goede ventilatie bijdraagt aan een gezond binnenklimaat en daarmee een ideaal leerklimaat, is bekend. Inmiddels weten we ook dat het de verspreiding van ziekteverwekkers, zoals corona, kan voorkomen. Sinds dit jaar kunnen gemeenten voor scholen subsidie aanvragen om het binnenklimaat te verbeteren.

Dankzij de medewerking van de gemeente Teylingen heeft de KTS het nieuwe ventilatiesysteem voor 30% kunnen bekostigen met deze subsidie. Het voldoet aan het Programma van Eisen Frisse scholen, Arbo-richtlijnen en - naar aanleiding van COVID-19 - de eis dat er met 100% verse buitenlucht moet worden geventileerd.

De ventilatie is nu helemaal op orde en Directeur Ton de Groot is daar trots op: “Het is heel bijzonder dat wij in een 40-jarig gebouw zo'n modern ventilatiesysteem hebben kunnen realiseren”.

Sinds kort is het systeem in bedrijf en hoeven de leerlingen niet meer, zoals vorige winter, met de jassen aan de lessen te volgen in ijskoude lokalen, waar alle ramen en deuren open staan.

Foto PR.