Datum: 08-12-2021 - 11:44

   

13
nov
'21
Vuurwerkbom gevonden in voetgangerstunnel N206. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Vuurwerkbom gevonden in voetgangerstunnel N206. (foto's)

Op dinsdagavond 14 september werden er al eens vragen gesteld in de Commissie Bestuur Middelen en Economie, over de overlast van jongeren die regelmatig plaatsvindt in en rondom de omgeving van de voetgangerstunnel onder de N206 bij de Koninginneweg. In de afgelopen avond/nacht van vrijdag op zaterdag werden weer regelmatig harde vuurwerkklappen gehoord door bewoners in de omgeving....

Zaterdagochtend werd door een voorbijganger in de tunnel een zogenaamde zelfgemaakte vuurwerkbom gevonden. De vinder alarmeerde de politie die met een aantal eenheden ter plaatse kwam waaronder een TEV-expert (Team Explosieven Verkenning). Het bleek te gaan om een met tape aan elkaar verbonden zelfgemaakte vuurwerkbom, waaronder het zware illegale vuurwerk de Cobra-6 en een fles lampenolie.

De TEV-expert heeft het projectiel onderzocht en zag dat de Cobra-6 niet in zijn geheel ontploft was en daardoor werd ook de fles met lampenolie niet aangestoken. Volgens TEV-expert is dat maar gelukkig ook, want als de boel wel ontploft kan ook de brandende lampenolie alle kanten op spuiten.

De voetgangerstunnel is enige tijd afgesloten geweest. De politie doet verder onderzoek naar het incident, mochten er getuigen zijn die iets gezien hebben dan kunnen zij zich melden via 0900-8844.

Cobra 6:
Bijna alle Cobra's zijn illegaal in Nederland. Er zit flashkruit in, wat voor een hardere knal en een krachtigere explosie zorgt. Flashkruit is verboden in knalvuurwerk in Nederland en mag alleen in beperkte hoeveelheden in siervuurwerk zitten. De maximum hoeveelheid flashkruit per ontploffing van siervuurwerk in Nederland is 4 gram, terwijl de zwaarste Cobra (de Cobra 8) 100 gram van dit kruit bevat.

Sommige Nederlandse media trekken de vergelijking tussen cobra's en een handgranaat. Dit is eigenlijk niet correct, een Cobra kan voor een hardere knal zorgen maar handgranaten zijn vele malen dodelijker. Cobra's zijn gemaakt voor een zo hard mogelijke knal. Hoewel Cobra's niet zo dodelijk zijn als een handgranaat kunnen ze nog steeds ernstig letsel aanbrengen aan ledematen, huid, oog en oren.

Foto's BON.