Datum: 27-11-2021 - 01:16
05
nov
'21
Al meer dan 100 ideeën ingebracht voor de opknapbeurt wijk Zeeburg in Noordwijkerhout. (filmpje)
Geschreven door Gemeente Noordwijk

Voorlopig ontwerp vernieuwingsplan wijk Zeeburg.

Begin november presenteerde de gemeente het voorlopig ontwerp voor de wijk Zeeburg in Noordwijkerhout. De grote vraag aan alle meedenkers en meedoeners: ‘Wat vinden jullie ervan?’ Bij zo’n 700 adressen viel de uitnodiging op de mat. Een flyer met QR-code erop. Even scannen en het voorlopig ontwerp verschijnt. Hoe de vernieuwing uitpakt is goed te zien. Het is een kwestie van in- en uitzoomen...

De wijkbewoners kunnen nog tot zaterdag 20 november 2021 reageren. De gemeente doet ook nu weer zijn best zo veel mogelijk betrokkenen te bereiken. De QR-code is prima. Maar wie liever de website bezoekt wordt gewezen op www.samen.noordwijk.nl/zeeburg. Inwoners die een gesprek met uitleg op prijs stellen kunnen bellen voor een afspraak.

Grondig en gericht
Vanaf mei 2021 werken gemeente en inwoners van de wijk Zeeburg aan een vernieuwingsplan voor de wijk. Een typische wijk uit de jaren zeventig die een vernieuwing behoeft. De opgave: met de inwoners een plan maken om Zeeburg zo gezellig, groen, duurzaam en klimaatbestendig mogelijk maken. De vernieuwing is grondig. Straten, stoepen, parkeerplaatsen en pleintjes worden opnieuw ingericht.

Meer groen
De wijk krijgt meer groen zo zie je in het voorlopig ontwerp. Al wordt her en der wel wat groen gekapt. In totaal is er een aanzienlijke toename. Logisch. De vernieuwers ‘vergroenen’ alle parkeervakken in de wijk. Het effect is enorm.

Regen en verkeersveiligheid
Ook houdt het plan rekening met incidentele hoosbuien. Regenwater zal sneller uit de straten moeten verdwijnen. De meedenkers zien eveneens in het voorlopig ontwerp hoe naar aanleiding van hun inbreng de verkeersveiligheid is vergroot.

Veel reacties
Veel mensen uit Zeeburg hebben de afgelopen maanden bijgedragen aan de plannen. Zo'n 500 gaven in mei aan wat ze fraai vinden aan hun wijk, maar vooral wat beter kan aan de huidige inrichting. Het zette het project meteen goed in beweging.

Voorlopig ontwerp
De eerste ontwerpideeën werden via www.samen.noordwijk.nl/zeeburg  gedeeld. Het projectteam kreeg daarop veel reacties. Met opnieuw veel suggesties. Het werd allemaal gewikt en gewogen. Daar waar het paste verwerkt de tekenaar alles in een voorlopig ontwerp.

Voorbeeldig
Verantwoordelijk wethouder Theo Alkemade is dankbaar voor alle reacties. “Het is nog al wat, zo’n complete vernieuwing van een wijk. Het is fantastisch te zien dat de inwoners de handschoen hebben opgepakt en veel goede zaken hebben ingebracht. Het is wat mij betreft een voorbeeldig participatieproject. Samen maken we Zeeburg nieuw en klaar voor de toekomst.”

Bekijk het voorlopig ontwerp, klik hier.

* Interesse om mee te doen? Meld je aan bij ons platform www.samen.noordwijk.nl 

Luchtfoto's Zeeburg BON. Foto 1 > voorlopig ontwerp en foto 2 gebiedskaart gemeente Noordwijk.