Datum: 05-12-2021 - 02:36

   

21
okt
'21
Politie actie 'Drop je knife' levert 505 (steek)wapens op. (foto's+filmpje)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Politie actie 'Drop je knife' levert 505 (steek)wapens op. (foto's+filmpje)

Afgelopen week konden mensen die een illegaal (steek)wapen hadden deze anoniem en zonder gevolgen inleveren op politiebureaus in 218 gemeenten in Nederland. Ook de Eenheid Den Haag deed uiteraard mee aan deze actie. In district Leiden-Bollenstreek konden o.a. in Noordwijk en Katwijk (steek)wapens worden ingeleverd. Dat de actie een succes was bleek wel uit de hoeveelheid (steek)wapens...

die ingeleverd zijn in de regio van Eenheid Den Haag. Maar liefst 505 wapens zijn anoniem bij de politie terecht gekomen. Met de eerdere actie in mei 2021, waarmee 669 wapens zijn opgehaald, zijn er heel wat wapens van straat gehaald. Alle ingeleverde wapens worden vernietigd in de schredder op een geheime locatie.

De redactie van Blik Op Noordwijk was te gast op het politiebureau in Leiderdorp waar alle ingeleverde wapens op een grote tafel lagen uitgestald. Van simpele keukenmesjes tot echte pistolen, het assortiment was nogal breed te noemen. Echte vuurwapens mochten niet in de bak ingeleverd worden, maar werden thuis opgehaald door agenten in burger.

Er zijn 11 vuurwapens opgehaald in de regio. Als dan uit controle blijkt dat het vuurwapen niet gebruikt is bij misdrijven volgt er geen strafvervolging. Politieagent Jasper van der Duin, projectleider wapen inleveractie Politie Eenheid Den Haag, geeft op onderstaande video nadere uitleg over de actie.

Twee presentatoren van de televisiezender EO hebben naar aanleiding van de inzamelactie een documentaire gemaakt over het gebruik van wapens op straat door jongeren. Ze gingen mee op pad met de politie in Den Haag en spraken met daders, slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers. Klik hier om de eerste uitzending te bekijken.

Na de inleveractie gaat Haagse kunstenaar David Bade aan de slag met de versnipperde wapens. Hij gaat van de stukken metaal en kunststof een kunstwerk maken, gericht op het aanwakkeren van het gesprek over veiligheid op straat en op school. Aan het einde van het jaar zal het kunstwerk onthuld gaan worden. 

Foto’s/video: BON Wendy Weijers.