Datum: 19-09-2021 - 16:21
13
sep
'21
Noordwijkerhouters nemen deel aan het WK Triatlon in Almere. (foto's)
Geschreven door BON / Verslag Franck van Graas

Franck van Graas in zijn agegroup wereldkampioen 'Long Distance Aquabike'. (foto's)

Eerder op de dag plaatsten we hier op BON al een verslag over de deelname van twee Noordwijkerhouters, Cees van der Valk en Chris de Kan, aan het WK Triatlon die afgelopen zondag gehouden werd in Almere. Er was nog een Noordwijkerhouter die dag in Almere en dat was Franck van Graas, alleen hij deed mee met het onderdeel WK Aquabike en dat is 3,8km zwemmen en 180km fietsen. Franck is al bekend...

van zijn deelnames aan de Ironman en Triatlon en de verslagen daarvan hier op BON. Franck zijn deelname aan het WK Aquabike van afgelopen zondag verliep voor uiterst succesvol. In zijn leeftijdscategorie 55-59 (agegroup) met in totaal 21 deelnemers werd Frank eerste en mag hij zich daarin nu wereldkampioen Aquabike noemen. Hieronder kunt het verslag van Franck lezen over de wedstrijd en zijn er foto's.

Franck van Graas: Wereldkampioen in mijn agegroup 55-59 'Long Distance Aquabike'.
Wat als voorbereiding op het WK Triatlon in Kona Hawaii zou dienen werd in eens, door af-lasting “Covid” een event. Normaal kan je je verschuilen achter 'het is maar een trainingswedstrijdje' maar nu was het ineens een heuse WK.

Hoe vaak ik de afgelopen tijd niet heb gehoord, eitje, op je lijf geschreven, doe je wel effe, is echt ongelooflijk. Dat geeft een onbewuste druk wat tot gevolg heeft dat je gespannen zon wedstrijd in gaat. Ik denk dat dit in mijn omgeving wel gezien en gemerkt werd.

Maar goed. Op tijd de fiets en racepak opgehaald zaterdag. Alles geregeld en terug naar huis. Volgende morgen waren we ook op tijd de voor de start. U heeft nog 15 min om de fiets in orde te maken… Geen probleem. Twee bidons er op en de banden waren top en hoefde dus geen extra lucht klaar next!

Uurtje voor de wedstrijd relaxt nog even met iedereen gebabbeld en langzaam val je dan in je focus. Swimsuit aan en opeens is het tijd. Ik wil graag vooraan starten. Dus baan ik me een weg door de groep die al opgesteld staan. En opeens vol in de focus in de startzone. Vergeet daarbij mijn horloge in te stellen en te starten. Maakt niet uit de tijden worden opgenomen dus komt goed.

Ik vind het lastig navigeren in het water. Het was een rare ruit welke we moesten zwemmen en ik denk dat ik alle hoeken en gaten van het hele rondje wel heb gezien. Het was 3,8km maar ik denk dat ik eerder de 4km aantik. Ik kom snel in mijn slag en ga gewoon die twee rondjes doen. Weinig last van de overige zwemmers om me heen dus het ging relaxt onderweg. 57:30 als eindtijd is oké, niet bijzonder maar binnen de lijntjes.

Op de kant had ik even problemen mijn helm te vinden. Die had men verhangen dus daar verloor ik een minuutje. Ook niets aan de hand we gaan fietsen. Lekker snel door de fietszone heen en trappen..

Begin gaat het altijd net effe te hard. Maar al snel kwam ik in het goede ritme. Eerste rondje van 90km prima gegaan. Op de dijk wind in de rug (46km/uur) en terug door de polder best wat zijwind en natuurlijk ook een stuk tegen. De wedstrijdapp waar iedereen je op kon volgen zorgt er normaal gesproken voor dat je kon zien waar je was, maar die werkte gewoon heel slecht. Het was ook echt lastig mij te volgen.

Het eerste meetingpoint met mijn trouwe supporters schoot ik dan ook voorbij. Bij de tweede meetingpoint verder op in het parcours ging het een stuk beter. Tweede rondje werd een eenzame tocht door de polder. Dan heb ik het over af en toe een achterblijver inhalen tot helemaal niemand in de buurt. Het blijft dan een mindfuck die laatste 50k. Wat doe ik hier eenzaam in de polder onderweg naar de finish. (fietstijd 4:29:18)

De laatste km heb dan ook afgeteld. Maar ik wist dat bij de finish mijn trouwe supportersgroep stond te wachten (Rianne, Mats en Mireille). En ja daar zag ik ze ook maar heel even want ook de echte finish (totaal tijd 5:30:35) was een eenzame aangelegenheid. Geen publiek niets en het enige wat ik na de finish te horen kreeg was dat ik naar de dopingcontrole mocht....

Maar goed het is zoals het is en heb het maar ondergaan. Bij de dopingcontrole waren ze erg serieus dus maar niet teveel gein gemaakt en meegewerkt. Daarna naar mijn support toe en de weg vervolgd naar de Blauwe haag op het loopparcours van de triatlon.

Om 20:00 uur was de prijsuitreiking en kon ik mezelf wereldkampioen 'Long Distance Aqua-Bike' agegroup 55-59 noemen. Tik de box voor wat het waard is. Ik ben er blij mee en nu op naar het hoofddoel volgend jaar oktober in Hawaii, het zal toch wel een keer doorgaan.

Ik bedank eerst mijn lieve vriendin Rianne die mij zo ongelooflijk goed heeft ondersteund voor, na en tijdens de wedstrijd. Verder mijn coach Frank Heldoorn, Bike fit Tripro en iedereen die de ruimte heeft gegeven en een bijdrage heeft geleverd om het voor mij weer een feestje te laten zijn.

Foto's PR.