Datum: 19-09-2021 - 16:46
11
sep
'21
Open Monumentendag in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. (foto's o.a. eerste voetbalwedstrijd)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Open Monumentendag in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. (foto's o.a. eerste voetbalwedstrijd)

Vandaag 11 september vond de Open Monumentendag plaats in de gemeente Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. Dit jaar was gekozen voor het thema van 2020: leermonumenten. De historie van het onderwijs in Noordwijkerhout begint rond de vijftiende eeuw met een kloosterschool in de abdij Leeuwenhorst. Onderwijs vond lange tijd plaats in woonkamers. De eerste school in Noordwijkerhout is...

voor zover bekend, gebouwd rond 1817. Behalve in scholen werd uiteraard ook onderwijs gegeven in opvoedingstehuis ’t Hoogt, Psychiatrische inrichting St. Bavo en de Voorzienigheid aan de Kerkstraat. Het onderwijs in De Zilk begon in 1843.

Zaterdagmorgen heeft burgemeester Wendy Verkleij de Monumentendag in onze gemeente officieel geopend in de Oude Jeroenskerk (zie foto's en kijk voor nog meer foto's op Blik Op Noordwijk) en vervolgens konden bezoekers bij heel veel monumenten in de gehele gemeente Noordwijk een kijkje nemen.

In Noordwijkerhout konden bezoekers o.a. een tentoonstelling over de St. Jozefschool/Prinsenhof te zien in de aula van de school (zie foto's). Er was ook een kleine tentoonstelling over het onderwijs in Noordwijkerhout is te zien bij NoVaTo in de Zeestraat (zie foto's).

In de St. Jozefkerk werd 'Het jaar van St. Jozef' alsnog gevierd en kon men de kerk bekijken (zie foto's). In De Zilk was het Genootschap Oud de Zilck aanwezig in het Parochiehuis naast de Heilig Hartkerk met een interessante tentoonstelling en zij werden bijgestaan door Hakuna Matata op de 2e verdieping (zie foto's).

'Oudste voetbalwedstrijd van Nederland' (1789) opnieuw gespeeld. (foto's)
Op Monumentendag speelden Noordwijkers, Noordwijkerhouters en Zilkers de 1e voetbalwedstrijd in Nederland na. Dat gebeurde destijds in 1789 en onze gemeente schreef daarmee sportgeschiedenis. Zo bleek uit brieven van Engelse Kostschool jongetjes aan hun moeders aan de overkant van de Noordzee. Ze zaten op de kostschool De Veer in Noordwijk-Binnen. De Engelse jongens vormden het ene team.

Hun schoolgenootjes uit Rusland, Polen, Nederland en Frankrijk het andere team. De 2 groepen troffen elkaar op de grens van Noordwijk en Noordwijkerhout voor een potje 'mob football' op de Gooweg. De Engelsen wonnen. Zij kregen met veel geduw en getrek de bal in Noordwijkerhout. Laaiend enthousiast waren ze. Euforische brieven voor Brits jongensgeluk volgden. 

Hoe voetbal verscheen in Nederland
We hebben deze kennis te danken aan Jan Luitzen en Wim Zonneveld. Zij schreven de studie 'Hoe voetbal verscheen in Nederland'. Vandaag droegen de vier voetbalverenigingen uit Noordwijk (VV-Noordwijk en SJC), Noordwijkerhout (VVSB) en De Zilk (Van Nispen) hun steentje bij, bij deze bijzondere voetbalwedstrijd. De leden van toneelvereniging ODI deden ook een duit in het zakje. Zij 'speelden' de 18e eeuwse betrokkenen na.

De wedstrijd Walking Football.
De wedstrijd startte om 11:30 uur op het sportveld van Teylingen College Leeuwenhorst aan de Gooweg. Burgemeester Wendy Verkleij en wethouder Dennis Salman verzorgden de aftrap van de voetbalwedstrijd. 

Foto's BONoordwijk (eerste 2), Andere foto's BONoordwijkerhout. Het programmaboekje van monumentendag (pdf) is digitaal te bekijken, klik hier