Datum: 28-09-2021 - 16:31
06
sep
'21
Open Monumentendag in De Zilk.
Geschreven door genootschap Oud De Zilck

Open Monumentendag in De Zilk.

Op zaterdag 11 september a.s. wordt landelijk de nationale monumentendag georganiseerd. Het thema in de gemeente Noordwijk is ‘Leermomenten’. Ook in Noordwijkerhout en De Zilk zijn de activiteiten in dit thema vastgesteld. Hiervoor is een boekje samengesteld dat verkrijgbaar is bij de VVV aan de Dorpsstraat en bij NoVaTo in de Zeestraat. In De Zilk zijn de Heilig Hartkerk en het Parochiehuis geopend...

Beide gebouwen liggen naast elkaar aan de Beeklaan, en zijn op monumentendag geopend vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur.

Kerk en parochiehuis.
Onder architectuur van de nog jonge Rotterdamse architect Jos Margry werd in 1920 de bouw van de H. Hartkerk in De Zilk gerealiseerd. Een gebouw nog zonder toren. De Zilker parochie maakte de eerste jaren een stormachtige groei door. De kerk werd te klein. Begin 1926 kreeg het Kerkbestuur toestemming om verder te bouwen.

Er werd een plan gemaakt voor de bouw van het voorste gedeelte van de kerk met toren en het bouwen van een Parochiehuis. Op 16 april 1926 wordt dit werk in zijn geheel aanbesteed voor fl. 101.908,--. De architect van de kerk Jos Margry maakte ook nu het ontwerp. Het parochiehuis staat rechts van de pastorie met de afmetingen van 10 meter bij 30 meter en twee verdiepingen hoog.

Het wordt voor vele doeleinden geschikt gemaakt. Er komt een vergaderzaal, een leeskamer, een biljartzaal en een kegelbaan, alles op de begane grond. Op de eerste verdieping komt de grote toneelzaal, die door inschuifbare harmonicadeuren in drie zalen kan worden omgevormd. Sindsdien is het in het Parochiehuis een komen en gaan van mensen en activiteiten.

In 1927 werd de St. Jozefgezellen (voor jonge mannen) en de Maria-congregatie (voor jonge vrouwen) opgericht. Zij organiseerden allerlei activiteiten, zoals toneelspelen, zingen en schaken. De kleuterschool heeft jarenlang onder leiding van de Zusters Franciscanessen gebruikt gemaakt van het gebouw.

Door ruimtegebrek op de oude Heilig Hartschool heeft het lager onderwijs ook nog enkele jaren met twee klassen van het parochiehuis gebruik gemaakt. Peuteropvang Zwartsnoetje, zangers, musical-sterren, padvinders en gidsen, toneelspelers en de hobbyclub hebben er geoefend en gespeeld. Fancy-fairs, huisbroei tentoonstellingen en kerkenveilingen zijn en worden er gehouden.

In het parochiehuis is op de begane grond het genootschap Oud De Zilck aanwezig met foto’s en albums over al deze activiteiten. Er zijn beneden twee ingangen, waarvan de eerste dienst doet als ingang, terwijl de tweede bedoeld is als uitgang, dus eenrichtingsverkeer in het parochiehuis.

Op de bovenverdieping is gebruiker en beheerder van het parochiehuis ‘Hakuna Matata’ aanwezig, waar zij u zullen laten zien welke musicals zij de laatste 25-jaar hebben geproduceerd en uitgevoerd. Er zijn nog vele attributen en kleding van deze musicals te bewonderen. De bovenverdieping is bereikbaar via de buitentrap aan de achterzijde van het gebouw.

Foto's PR.