Datum: 28-09-2021 - 15:38
03
sep
'21
'Oudste voetbalwedstrijd van Nederland' (1789) speelt zich opnieuw af bij de Gooweg in Noordwijk en Noordwijkerhout.
Geschreven door Cultuurcoaches van Sportbedrijf Noordwijk

'Oudste voetbalwedstrijd van Nederland' (1789) speelt zich opnieuw af bij de Gooweg.

De Cultuurcoaches van Sportbedrijf Noordwijk organiseren op zaterdag 11 september tijdens de Open Monumentendag de 'Oudste voetbalwedstrijd van Nederland'. In 1789 werd in de gemeente Noordwijk namelijk de eerste voetbalwedstrijd van Nederland gespeeld. Dit vond plaats halverwege de Gooweg op de grens van Noordwijk en Noordwijkerhout. In het boek 'Hoe voetbal verscheen in Nederland'...

beschrijven Jan Luitzen en Wim Zonneveld hoe acht Britse leerlingen van kostschool De Veer voetballen tegen Nederlandse, Duitse, Franse, Poolse en Russische leerlingen. De bal ligt bij het begin van de voetbalwedstrijd halverwege de Gooweg. De Engelsen moesten de bal in het doel in Noordwijkerhout proberen te krijgen, het doel van het andere team lag in Noordwijk. De Engelsen wonnen overigens de wedstrijd.

Het thema van Open Monumentendag in de gemeente Noordwijk is dit jaar Leermonumenten, een mooi kans om dit levende monument na te spelen. De Noordwijkerhoutse Toneelvereniging ODI, verbeeld via theater het historische verhaal rondom deze wedstrijd en zij worden afgewisseld met een korte voetbalwedstrijd van de Walking Football (leeftijd 55+) van VVSB, VV Noordwijk en Van Nispen.

Een leuke afwisseling van sport en cultuur dus! Het evenement is op zaterdag 11 september 11:30 uur – 12:30 uur op de locatie van het voetbalveld naast het Teylingen College Leeuwenhorst aan de Gooweg.

Foto PR.