Datum: 28-09-2021 - 16:04
03
sep
'21
World Cleanup Day op het strand van Noordwijk, Duindamseslag en Langevelderslag.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

World Cleanup Day op het strand van Noordwijk, Duindamseslag en Langevelderslag.

Zaterdag 18 september is het World Cleanup Day, op deze dag worden wereldwijd opschoonacties georganiseerd. Op het strand van Noordwijk,  Duindamseslag en Langevelderslag vieren we deze dag de Grondstofjutters aanpak met een beach cleanup. Om 10.00 uur trappen we af bij De Koele Costa in Noordwijk met Grondstofjutters, Jutters Noordwijk en wethouder Roberto ter Hark. Vervolgens krijgt...

iedereen een tas en gaan we het strand op! Bij terugkomst van het jutten, krijgt iedereen een kopje koffie of thee. Afronden doen we rond 12.00 uur.

Microplastics
Dit jaar focussen we tijdens het jut-event op microplastics. Microplastics zijn kleine deeltjes plastic die in het milieu terechtkomen. De deeltjes kunnen microscopisch klein zijn of enkele millimeters groot. Met name in zeeën en oceanen kunnen microplastics tot problemen leiden. Meestal worden tot deeltjes tussen 1 en 5 millimeter tot microplastics gerekend. Deze zijn nog met het blote oog zichtbaar.

De deeltjes zijn afgebroken van grotere stukken plastic of direct in het milieu beland. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan plastic balletjes uit je scrub (microbeads), plastic korreltjes van kunstgrasvelden of kledingvezels. De plastic experts van Grondstofjutters en Jutters Noordwijk leren deelnemers microplastics ontdekken op het strand en alles over de bronnen en oplossingen.

Grondstofjutters Nederland
De Grondstofjutters aanpak startte in 2015 in Katwijk. Sindsdien kunnen strandgangers een tas lenen in Wijk aan Zee, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen, Westland en Hoek van Holland. Borden bij strandopgangen met de tekst “Aan de wandel? Neem een juttas mee!” attenderen bezoekers op de mogelijkheid een steentje bij te dragen aan een schoon strand.

De speciaal ontworpen juttassen zijn te leen bij paviljoens langs de kust. Bij inlevering is een volle juttas bij de paviljoens een kop koffie, ijsje of ander bedankje waard. Zo werken zij samen met de bezoekers van het strand aan een plasticvrije zee door eigen stranden schoon te houden.

Sinds 2017 kan je op 11 plekken in Noordwijk een juttas lenen en gevuld met (plastic) afval inleveren voor wat lekkers. In Noordwijk zijn de tassen te leen bij: De Zeespiegel (Duindamseslag), Nederzandt (Langevelderslag), KSN, De Zeester, De Zeemeeuw, Witsand, De Koele Costa, Beach Break, Huis ter Duin, Flying Pig Beach hostel en Jumpin’ Noordwijk

De aanpak is een samenwerking tussen gemeente, strandpaviljoens en strandgangers. Initiatiefnemer Grondstofjutters nodigt iedereen uit om mee te jutten en actie te ondernemen tegen (plastic) zwerfafval. 'Grondstofjutters' is een project van We Are Nature: www.we-are-nature.nl.

Kom jij ook lekker uitwaaien en tegelijkertijd het strand bevrijden van afval?

Corona
Uiteraard wordt tijdens het evenement rekening gehouden met de dan geldende corona-maatregelen. Mensen met klachten die kunnen duiden op corona worden verzocht thuis te blijven. Daarnaast is gratis aanmelden via Eventbrite verplicht.