Datum: 29-03-2023 - 12:04
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!

 

30
aug
'21
Burgemeester Wendy Verkleij reikt Bronzen Legpenning Carnegie Heldenfonds uit aan Roel de Groot. (foto's + filmpje interviews)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Burgemeester Wendy Verkleij reikt Bronzen Legpenning Carnegie Heldenfonds uit aan Roel de Groot. (foto's + filmpje interviews)

Op maandagmorgen 30 augustus heeft burgemeester Wendy Verkleij in de oude raadzaal van de gemeente Noordwijk, de heer Roel de Groot uit De Zilk en de heer Bram Verseveld uit Hillegom in het zonnetje gezet. Roel de Groot werd door de burgemeester namens de gemeente Noordwijk geëerd voor het redden..

van een medemens. Ze gaf daarbij aan dat ze Roel een held vindt. Uit handen van burgemeester Wendy Verkleij kreeg Roel de Bronzen Legpenning en een loffelijk getuigschrift namens de Stichting Carnegie Heldenfonds.

Roel de Groot (19 jaar) student in Wageningen fietste op 17 februari 2021 bij de spoorwegovergang van De Zilk en Hillegom. Hij zag bij de gesloten spoorbomen een jonge vrouw op het spoor staan met een trein in aantocht. Roel aarzelde geen moment en gooide zijn fiets aan de kant. Hij is het spoor opgelopen en heeft vervolgens de vrouw net op tijd in veiligheid kunnen brengen voor de aanstormende trein.

De burgemeester gaf ook aan dat hij dat deed met gevaar voor eigen leven, hij had immers aangereden kunnen worden door de trein. Zonder zijn kordate en resolute handelen zou deze jonge vrouw, met nog een heel leven voor zich, door de trein zijn aangereden en gestorven.

Roel, jij hebt haar leven gered; aldus de burgemeester. Deze vrouw wil anoniem blijven maar gelukkig kan er gemeld worden dat het inmiddels weer goed gaat met haar. Dankzij Roel en de hulp die ze na het incident heeft gekregen.

Maar ook de heer Bram Verseveld (68 jaar) uit Hillegom werd op deze maandagochtend in het zonnetje gezet. Hij was een voorbijganger toen het incident plaatsvond en op hulpvraag van Roel ving Bram de jonge vrouw op die hevig geëmotioneerd was en hij waarschuwde ook de hulpdiensten.

Daarom werd ook Bram namens de gemeente Noordwijk hartelijk bedankt voor zijn hulp bij het redden van deze jonge vrouw van het spoor en kreeg hij uit handen van de burgemeester een prachtige bos bloemen.

Stichting Carnegie Heldenfonds (opgericht in 1911) heeft het doel heldenmoed te bevorderen. Het Carnegie Heldenfonds reikt onderscheidingen uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered, of hebben geprobeerd dat te doen. Ook mensen die met gevaar voor eigen lijf en goed het leven van een ander hebben gered, of dat geprobeerd hebben, komen voor een onderscheiding in aanmerking.

Het Carnegie Heldenfonds staat voor één van de meest bijzondere vormen van burgerschap: het redden van andermans leven. De stichting kent een lange geschiedenis en is onderdeel van een wereldwijd netwerk van ‘Carnegie stichtingen’, opgericht geïnspireerd op de Schots-Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie, die in 1904 een stichting oprichtte voor de nabestaanden van hulpverleners bij een mijnramp.

Foto's en filmpje interviews Wendy Weijers Blik Op Noordwijk.