Datum: 28-09-2021 - 15:05
29
aug
'21
Na 68 jaar geen 'HAAS' meer in Haarlemmerstraat Leiden, Lo en Coby de Haas doen het vanaf nu 'Take it Easy'. (foto's)
Geschreven door Vrienden Lo en Coby de Haas

Na 68 jaar geen 'HAAS' meer in Haarlemmerstraat Leiden, Lo en Coby de Haas doen het vanaf nu 'Take it Easy'. (foto's)

Op zaterdag 28 augustus hebben de bekende Zilkers Lo en Coby de Haas voor het laatst allerlei cadeauartikelen te koop aangeboden in hun winkel 'Take it Easy', aan de Haarlemmerstraat in Leiden. Jarenlang hebben zij met hulp van Coby's zus Corine hun ziel en zaligheid gelegd in de eigen zaak en vanaf vandaag is er tijd voor een echte 'TAKE IT EASY'. De voorbereidende bewegingen...

tot het 'Take it Easy' tijdperk voor Lo en Coby werden al een tijdje geleden ingezet. Minder uren maken in de winkel en in de Lock Down periode, helaas helemaal geen uren meer. Toen was er wel tijd om serieus na te denken over, en werk te maken van, een toekomst 'zonder winkel'. Een camper en twee elektrische fietsen werden gekocht en heel wat plekken in Nederland kunnen ze nu al afstrepen.

Er was in de Lock Down periode ook tijd om 'ouwe meuk' op te ruimen in de opslag boven de winkel, waarbij er veel herinneringen tevoorschijn kwamen. Het zag er uiteindelijk goed genoeg uit om een makelaar in te schakelen. Toen ging het heel snel en in een mum van tijd werd er een bod uitgebracht, waar iedereen blij en gelukkig mee was.

Welkom bij TAKE IT EASY Leiden.
Take It Easy Leiden bestaat al sinds 1953, in de winkel hadden ze een groot assortiment aan cadeauartikelen. Aan een indrukwekkend tijdperk van 68 jaar, is dus 28 augustus 2021 een einde gekomen.

Op deze zaterdag waren het de laatste momenten dat het winkelpand Haarlemmerstraat 16 in bezit was van de familie de Haas en waar deze Haasen sinds 1953 de kost in hebben verdiend. Lo en Coby draaiden dus als “Laatste der Haasen” de winkeldeur op slot.

Noordwijkerhouts detail:
Vader van Lo de Haas was ook een ondernemer pur sang. Op een mooie zomervakantie in Noordwijk heeft vader de Haas, de familie Disseldorp ontmoet. Ze konden het goed vinden met elkaar en er werd besloten om gezamenlijk winkels en woonhuizen te bouwen in de Dorpsstraat van Noordwijkerhout.

 Later werd er ook in de Zilk nog een “de Haas” winkel geopend in de Warmerdamstraat en natuurlijk bleef Leiden ook gewoon open.

Vrijwilligerswerk Lo en Coby
Lo en Coby zijn allebei 65+ en dan is het niet gek dat de tijd gekomen is dat ze zelf hun tijd in willen gaan delen, zonder terug te moeten komen voor de winkel. Heel veel van hun energie is er in het verleden ook gegaan naar mensen en activiteiten in De Zilk, waar velen plezier aan hebben gehad.

Denk aan de Schildersdagen aan de Beeklaan bij de kas van Hans Meskers, het mooie mozaïek bankje aan de Zilkerduinweg. Veel gezellige middagen werden georganiseerd voor de oudere inwoners van De Zilk in diezelfde kas van Hans. Hier kwamen ook veel mensen bij elkaar voor een BBQ waarvan de opbrengst ging naar Gambia.

Het voert te ver om alles op te gaan noemen wat zij beiden voor De Zilk gedaan hebben. Maar duidelijk is wel dat ze een knuffel/kaartje verdienen aan het eind van hun werkzame en aan het begin van rest van hun vrije leven (hun huis is al versierd zie foto's). Voor al hun vrijwilligerswerk werd het echtpaar in januari 2019 tot 'Zilkers van het jaar' uit geroepen.

De laatste dag in Leiden.
Op de laatste officiële dag van opening werd de winkel tot ver na sluitingstijd nog bezocht voor de laatste koopjes. Uit De Zilk was er een koppel vrienden met de trein afgereisd om de laatste momenten van de winkel te delen. Tegelijkertijd werden natuurlijk de handen uit de mouwen gestoken om de restanten op te opruimen.

Pizza’s werden besteld om de inwendige mens tevreden te stellen en toen was het moment daar, dat Leon Nederstigt op zijn eigen hilarische wijze Lo en Coby toe kon spreken. Corine, zus van Coby, die al vanaf haar veertiende jaar bij Lo werkzaam is werd ook zeker niet vergeten.

Het eindlied werd ingezet en bij de dankwoorden van Lo werden er natte oogjes waargenomen. Een bijzonder tijdperk werd afgesloten. Vanaf net na de oorlog is er geen HAAS meer in de Haarlemmerstraat in Leiden. 

Nu gaat de camper hun voornaamste doel worden om hun tijd te verdrijven en gaan ze Europa verkennen. De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar met de vrienden om Lo en Coby heen werd het toch een mooie en memorabele dag voor iedereen.

Foto's PR.