Datum: 09-12-2021 - 05:14

   

12
aug
'21
Deelnemers gezocht oefenprogramma Otago: Valpreventie voor zelfstandig thuis wonende ouderen in Noordwijkerhout.
Geschreven door KBO Noordwijkerhout en Fysiotherapie De Praktijk.

Deelnemers gezocht oefenprogramma Otago: Valpreventie voor zelfstandig thuis wonende ouderen.

Na het indienen van onderstaand oefenprogramma is door de stuurgroep van het Sportakkoord Noordwijk een officiële “GO” gegeven. Een nieuwe samenwerking komt er tot stand tussen het KBO Noordwijkerhout (Oud en Jong Actief) en Fysiotherapie De Praktijk. Samen voeren zij het oefenprogramma Valpreventie Otago uit. Maar zonder deelnemers geen oefenprogramma, wellicht zoeken wij u...

bent u in het verleden vaker gevallen of bent u onzeker te been? Bel 06-30572591 voor meer informatie en/of inschrijving.

Otago is een leuk en op maat gemaakt oefenprogramma voor het verbeteren van het evenwicht en de spierkracht. Het oefenprogramma zorgt er voor dat u met meer vertrouwen beweegt in en om uw huis en dat valincidenten worden voorkomen.

De oorsprong van dit programma komt helemaal vanuit Nieuw-Zeeland. Dit programma is uitermate geschikt voor de minder mobiele ouderen. Ook als u met een loophulpmiddel loopt, kunt u aan deze training meedoen.

Het Otago programma biedt op een veilige en gestructureerde wijze oefeningen om de spierkracht en de balans te verbeteren. Het allerbelangrijkste is dat u bereid bent om een aantal oefeningen zelfstandig thuis te doen, zodat uw harde werken wordt beloond.

Het programma wordt in groepsverband aangeboden in een trainingsruimte op donderdagochtend om 10.00 uur. Onze voorkeur gaat uit naar groepstrainingen. Het werkt stimulerend om het programma met lotgenoten te volgen.

Daarnaast motiveert de gezelligheid in de groep om het programma vol te houden. De groepstrainingen vinden 12 weken lang wekelijks plaats. We starten in oktober 2021. Er wordt van u verwacht dat u ook thuis oefent.

De resultaten zijn veelbelovend: 35% reductie van valincidenten (bron: www.veiligheid.nl). Daarnaast neemt ook de ernst van de gevolgen na een val af, omdat u beter in staat bent om uzelf op te vangen, waardoor bijvoorbeeld een harde klap op de heup voorkomen wordt.

Zoals eerder gezegd wordt deze cursus gesubsidieerd door de gemeente en is dus gratis voor de deelnemers. Het grote doel is wel dat het aantal valincidenten verminderd, dus wij verwachten van u een dosis doorzettingsvermogen en enthousiasme! Bel 06-30572591 voor meer informatie en/of inschrijving.

KBO Noordwijkerhout en Fysiotherapie De Praktijk.