Datum: 23-01-2022 - 09:55

07
aug
'21
Speciale aandacht voor vlinders bij 7e natuurinventarisatie Landgoed Tespelduyn in Noordwijkerhout. (foto's)
Geschreven door Landgoed Tespelduyn / KNNV Bollenstreek

Speciale aandacht voor vlinders bij 7e natuurinventarisatie Landgoed Tespelduyn. (foto's)

In juli liepen we als vrijwilligers van de KNNV Bollenstreek, de natuurvereniging van de Bollenstreek, weer voor de zevende keer een inventarisatieronde op Landgoed & Golfbaan Tespelduyn. De zomer is duidelijk aanwezig. De planten geven aan alle paden een kleurrijke rand. Doordat er minder gemaaid wordt en door het natte voorjaar zijn de planten fors gegroeid. We telden inmiddels 395 verschillende plantensoorten,...

167 paddenstoelen en mossen en 214 dieren op Landgoed & Golfbaan Tespelduyn.


Al die bloeiende planten zijn zeer aantrekkelijk voor allerlei insecten, maar nu vooral voor de vlinders. Daarom besteden we daar deze maand aandacht aan vlinders.

Vlinders zijn in verschillende families op te delen. Voor het overzicht is het handig deze indeling te volgen. We laten de Witjes, de Blauwtjes, de Aurelia’s en de dagactieve nachtvlinders zien, die we op Tespelduyn zagen.

De bloeiende veldbloemen op Tespelduyn zorgen ervoor dat vlinders genoeg voedsel kunnen vinden. Door het aangepaste maaibeleid (wel af en toe maaien, maar randen laten staan) wordt voorkomen dat alles dicht groeit en blijven er toch voldoende schuilplaatsen voor de vlinders om hun eitjes af te zetten.

We hopen dat in de komende jaren steeds meer vlinders hun weg naar Tespelduyn weten te vinden. De foto’s zijn gemaakt door Annelies Moolenaar, Agaat Mesman, Paul Venderbosch en Maud van der Veen.