22
jul
'21
WW-uitkeringen april Holland Rijnland (cijfers per gemeente)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

WW-uitkeringen juni Holland Rijnland: jaarafname 14,5%, maar onder landelijk gemiddelde. (cijfers per gemeente)

UWV verstrekte in Holland Rijnland eind juni 2021 bijna 15% minder WW-uitkeringen dan een jaar eerder. De arbeidsmarkt vertoont duidelijk tekenen van herstel, maar het regionale WW-cijfer is nog niet helemaal terug op het niveau van voor de crisis. Van de openstaande vacatures in de regio heeft twee derde betrekking op beroepen die vermeld staan in UWV’s overzicht...

kansrijke beroepen. Tegelijkertijd zoekt slechts iets meer dan een kwart van de WW’ers werk in een kansrijk beroep. Dit verschil tussen vraag en aanbod zorgt voor een hoge arbeidsmarktspanning. Voor werkzoekenden met een minder kansrijk beroep kan een carrièreswitch zinvol zijn. UWV helpt hen daarbij.

De arbeidsmarkt vertoont steeds meer tekenen van herstel. Volgens de meest recente CPB-raming zal de Nederlandse economie in 2021 met 3,2% groeien en dat is sterker dan eerder verwacht. Hierdoor zal ook de werkgelegenheid aantrekken. Door de nog altijd voortdurende coronapandemie blijft de toekomst echter onzeker.

Het herstel blijkt in Holland Rijnland onder meer uit het feit dat er in het 1e kwartaal van 2021 meer vacatures openstonden dan in alle voorafgaande kwartalen van 2020. Door het dalend aantal werkzoekenden en het stijgend aantal vacatures loopt de spanning op de arbeidsmarkt weer op.

UWV verwacht dat de arbeidsmarkt in het 2e kwartaal van 2021 landelijk gezien weer de typering ‘krap’ zal krijgen. Dat betekent dat er naar verhouding meer vacatures zijn dan direct beschikbare werkzoekenden om deze te vervullen.

Kansrijke beroepen zorgen voor meeste vacatures
In Holland Rijnland had 66% van de 6.600 vacatures die aan het eind van het 1e kwartaal van 2021 openstonden betrekking op beroepen die volgens UWV’s recent geüpdatet overzicht als kansrijk gelden. Het ging om 4.350 vacatures voor kansrijke beroepen. Tegelijkertijd stond eind juni 2021 slechts 28% van alle WW’ers inschreven met een kansrijk beroep.

Deze verhouding onderstreept de kansen voor werkzoekenden in deze beroepen: er zijn relatief weinig concurrenten voor de beschikbare vacatures. Monteurs industriële machines & installaties, vrachtwagenchauffeurs binnenland en verzorgenden IG zijn voorbeelden van kansrijke beroepen waarvoor in de eerste maanden van 2021 in Holland Rijnland veel vacatures openstonden.

Voor mensen die een baan zoeken kunt u kijken op onze vacaturepagina, klik hier.

Bron cijfers UWV.