18
jul
'21
Arnold Geerlings overhandigd eerste exemplaar boek 'Ouwe Bollenboer' aan vriend Tinus de Ridder.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Bloembollenbedrijven in het boek 'Bedrijvigheid in de Bollenstreek' van Jacqueline Fischer.

Jacqueline Fischer is 5 jaar geleden in Noordwijkerhout komen wonen en komt oorspronkelijk uit Noord-Holland. Toen Jacqueline hier kwam te wonen zag ze allemaal mooie bloemenvelden met de prachtigste kleuren en werd daar erg vrolijk van. Naast het schrijven is Jacqueline ook bloemist en heeft hier een opleiding voor gevolgd. Ze kwam er achter dat ze van het gedeelte 'het kweken van de bloemen' eigenlijk....

niet zoveel van wist. Wat gebeurt nu achter de schermen van een bloembollenbedrijf en hoe komt zo'n bosje bloemen tot stand en hoe werkt het leven tussen al die bollen.

Jacqueline heeft toen ze vroeger jong was ook wel een beetje met het bollenleven te maken gehad, net als zoveel mensen heeft ze aan bollenpellen gedaan. Dat was best een karwei, maar ze vond het ook een gezellige tijd. 

Jacqueline ging vervolgens voor boeken kijken in de bieb, maar over het onderwerp is toch niet zo heel veel geschreven. De paar boeken die er waren hadden vaak oude zwart-wit foto’s en inhoudelijk stond er niks over hoe het er nu aan toe gaat met de milieuaspecten en het weer van tegenwoordig.

Ze dacht dat kan toch niet in dit prachtige gebied van de Bollenstreek, we missen hier een mooi boek over het echte huidige bollenleven. Dus leek het haar leuk om hier over te gaan schrijven, hoe het anno 2021 er aan toe gaat in het Bollenleven van de Bollenstreek.

Jacqueline ging bij verschillende bollenkwekers langs en uiteindelijk zijn negen bloembollenbedrijven in het boek terechtgekomen. Ze maakte van te voren haar interview-vragen en vroeg de kwekers het hemd van het lijf. Maar liet ze ook hun gang gaan, om te kijken en te zien welke informatie dat opleverde.

Bij het op zoek gaan naar een kweker met een goed verhaal ging Jacqueline meestal op haar gevoel af, zo van die lijkt me wel leuk met interessante producten. De bollenkwekers wilden allemaal graag vertellen over het bollenvak en hun bedrijf, ze waren enthousiast en er ook trots op.

Jacqueline moest er soms door weer en wind met haar fiets geregeld op uit, om langs te gaan bij de kwekers voor informatie en om foto’s te maken. Dit omdat het jaarrond bijna elke maand toch weer anders is bij de bloembollenbedrijven. 

Het heeft uiteindelijk 3 jaar tijd in beslag genomen om het boek met de juiste tekst en foto's te voorzien en te laten drukken. Het was heel veel werk en daar heeft Jacqueline zich wel een beetje op verkeken geeft ze aan. Maar goed het is haar dan toch gelukt!

Ze was altijd welkom bij de kwekers en hoefde nooit een afspraak te maken, kom maar en ga je gang. De kwekers gingen ondertussen meestal wel gewoon door met hun drukke werkzaamheden. Ze heeft er fijne mensen ontmoet, die ze niet snel zal vergeten.

Haar dank gaat dan ook uit naar alle mensen die haar vertrouwt en geholpen hebben, waaronder de negen beschreven bloembollenbedrijven in het boek. A.M. Hachmang Noordwijkerhout, Jac. P. Heemskerk & Zn. Hillegom, M.H. Immerzeel & Zn. Noordwijkerhout, JUB Holland Noordwijkerhout, Kallaland Voorhout, A.G. van der Poel Voorhout, Theo van Iterson Voorhout, Weijers Blooming Dahlia's / FAM Flower Farm Noordwijkerhout, H.A. Zonneveld Voorhout. 

En Jacqueline wil tenslotte nog even kwijt dat ze hoopt dat de bollengrond voor de Bollenstreek wel behouden blijft, want hoe mooi is het om ver te kunnen kijken over een prachtig bloeiend landschap. Hier komen ook veel toeristen op af en dat is ook weer goed voor de 'Bedrijvigheid in de Bollenstreek'.

Het boek: 'Bedrijvigheid in de Bollenstreek'.
Dit prachtige en veelzijdige bollenboek geeft u een inkijkje bij de diverse bloembollenbedrijven in deze Bollenstreek. Jaarrond met bollenkwekers met hun persoonlijke verhalen, leuke weetjes over de bloemen, grappige strips en tips voor kleurrijke uitstapjes langs verschillende locaties.

Een kleurrijk boek voor iedereen die van bloemen houdt of ook wil weten hoe het heden ten dage bij een bloembollenbedrijf allemaal in zijn werk gaat. Naast de vele informatieve onderwerpen bevat dit boek ook circa 300 onthullende foto’s. 

De 1ste druk van het boek is nu voor € 24,95 te koop bij de lokale VVV in de Dorpstraat te Noordwijkerhout. Voor meer informatie en bestellingen kunt u ook naar de website www.boekbollenstreek.nl.

Je kunt Jacqueline ook mailen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om het boek te bestellen, ze kan het opsturen (met verzendkosten) of langsbrengen als het een beetje in de buurt is. En mocht u het boek gesigneerd willen, geef dit dan even aan. Jacqueline Fischer wenst u alvast veel leesplezier! 

Foto: BON >
Jacqueline reikte onlangs het eerste exemplaar van het boek uit aan Dolph Uittenbogaard van JUB Holland, één van de 9 bloembollenbedrijven die beschreven zijn in het boek.