11
jul
'21
Meester Leo en juf Marijke nemen na 44 jaar afscheid van het onderwijs en van de Prinsenhof. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Meester Leo en juf Marijke nemen na 44 jaar afscheid van het onderwijs en van de Prinsenhof. (foto's)

Nog een week in dit schooljaar en dan neemt het team van de Prinsenhofschool afscheid van twee zeer gewaardeerde collega's die met pensioen gaan en beide meer dan 40 jaar in Noordwijkerhout voor de klas hebben gestaan: Leo Blokker (66) en Marijke van Wickeren (65). Maar niet alleen het team, ook de kinderen van groep 2/3 moeten helaas afscheid nemen van juf Marijke en groep 6 van hun meester Leo... 

Juf Marijke mag na 44 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben met vervroegd pensioen en meester Leo, ook 44 jaar in het onderwijs, was op 23 maart jl. al pensioengerechtigd maar wilde het huidige schooljaar graag nog even afmaken. 

Marijke ging na haar kleuterleidsteropleiding (De KLOS) voor het eerst als kleuterjuf aan de slag bij toenmalige kleuterschool De Zonnebloem aan de Maandagsewetering naast het Victorplein. Leo kon na het afronden van zijn opleiding HBS en PA in 1977 gelijk aan de slag op de Jozefschool, nu Prinsenhof, hij werd aangenomen door hoofdonderwijzer Kuijpers.

Na een aantal vervolgopleidingen mocht Marijke ook voor groepen 1 t/m 5 staan en ging vervolgens werken bij basisschool Het Mossenest in de Hoogstraat. Helaas mocht ze daar ook alleen voor de kleutergroep staan en toen ze de kans kreeg via schooldirecteur Henk Wilson om ook voor andere klassen te staan greep ze die met beide handen aan. Ze werkt alweer 24 jaar met veel plezier op de Prinsenhof.

Op de vraag waarom ze voor het onderwijsvak hebben gekozen gaf meester Leo, geboren in Hillegom en nu woonachtig in Voorhout, aan dat hij absoluut geen kantoorbaan wilde, maar een baan waar leven in zit en dat vind je bij kinderen, want geen dag voor de klas is hetzelfde. 

Bij Marijke werd het onderwijsvak met de paplepel ingegoten, haar vader en opa zaten allebei in het onderwijs. Beide werden ze de hoofd van een school, haar vader was dat in Lisse en daar is Marijke dan ook geboren en woont daar nog steeds. Ook twee broers en schoonzussen kwamen in het onderwijs terecht, dus was er weinig voor nodig om Marijke het onderwijs in te krijgen.

Marijke en Leo hebben al die jaren een fantastische tijd gehad op de Prinsenhof, een heel fijn en gezellig team waarmee het heel prettig samenwerken is. De sfeer is altijd heel goed geweest en ze hebben met elkaar vele leuke activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Natuurlijk vergeten ze ook de teamfeestjes niet en de jaarafsluiting feestjes met de oudercommissie staan in het geheugen gegrift.

Ze gaan de dagelijkse sociale contacten zeker missen, maar vooral gaan ze de kinderen missen, elke dag is anders en elk kind anders. Ze hebben genoten van alle leuke kinderen die ze onderwijs mochten geven. En ook de omgang met de ouders ging eigenlijk altijd wel heel goed, het was heerlijk om het al die jaren te hebben mogen doen aldus meester Leo en juf Marijke.

Natuurlijk zijn er wel verschillen tussen toen en nu, zeggen Marijke en Leo, vroeger waren de kinderen wel rustiger. Tegenwoordig zijn de kinderen vluchtiger, het is even dit en het is even dat. Ze hebben van alles te doen en ze moeten meer in deze tijd. Er zijn heel veel prikkels voor de kinderen en dat geeft meer onrust in de maatschappij en dus ook in de klas.

Op de vraag 'Vertel eens een leuke anekdote wat jullie meegemaakt hebben in al die jaren' kwam al gauw een antwoord. Leo: Groep 8 mocht tijdens de schoolverlatingsdagen op school blijven slapen en dat was altijd dikke pret. Meester Leo, juf Resi en hoofdmeester Henk bleven ook slapen om de boel een beetje in het gareel te houden.

Alles was eindelijk stil en kon hoofdmeester Henk even weg, toen greep Leo zijn kans. Hij kroop de slaapzaal van de jongens binnen en zei kom op jongens we gaan keten bij de meiden in de andere slaapzaal.

Dat was niet tegen dovemans oren gezegd en al snel was iedereen weer klaar wakker en ging de boel los....... tenminste voor korte tijd want hoofdmeester Henk kwam terug en Leo kreeg flink de wind van voren en de kinderen moesten lachen joh!

Marijke gaf aan dat in het begin het allemaal wat rustiger was en je nog wat meer de tijd had voor alles. De kinderen mochten ook meer spelen en dan konden de juffies nog even de tijd voor zichzelf nemen. Tijdens één van de speelpauzes konden de juffies gebruik maken van de aanwezige zonnestoelen en met een zonnebril op kon men even wegdutten.

Op een gegeven moment zat één van de juffen ineens in de schaduw en zei toen 'hé joh ga eens even niet in de zon voor me staan......" Bleek het de onderwijsinspecteur te zijn......oeps!

Vrijdag 16 juli is de laatste schooldag en dus ook echt de laatste werkdag voor juf Marijke en meester Leo. Natuurlijk krijgen ze veel meer vrije tijd straks en Marijke gaat deze onder andere invullen met  tennissen, fietsen, tuinieren, lezen, borduren en ze wil graag vrijwilligerswerk gaan doen. Haar man is al twee jaar met pensioen en kunnen ze lekker samen gaan reizen. Nee .... Marijke gaat zich niet vervelen.

Leo geeft ook aan zich zeker niet te gaan vervelen maar gaat wel iets nuttigs erbij zoeken in de vorm van vrijwilligerswerk, al weet hij nog niet precies wat. Leo sluit ook niet uit dat hij als invaller hier en daar nog aan de slag gaat in het onderwijs, dat zou geen straf zijn voor hem.

De redactie van BON wenst Marijke en Leo heel veel plezier en een goede gezondheid toe voor de komende jaren, geniet van jullie welverdiende pensioen.

Foto's BON. De groepsfoto's zijn ivm de AVG niet compleet met alle kinderen, juf Marijke en meester Leo ontvangen privé wel de complete groepsfoto's als aandenken.