Datum: 26-10-2021 - 10:32
28
jun
'21
Gezocht: Digitaal vaardige vrijwilligers voor 1-op-1 traject (Digimaatje).
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Wethouder Roberto ter Hark opent Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek.

Maandagmiddag 28 juni heeft wethouder Roberto Ter Hark met het doorknippen van een lint, het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Bibliotheek van Noordwijkerhout geopend. Hij deed dat in aanwezigheid van Hans Portengen de directeur Bibliotheek Bollenstreek. Vertegenwoordigers van verschillende organisaties (KBO Noordwijkerhout, Humanitas, Schuldhulpmaatje, Welzijn Noordwijk...

Meedenkers Netwerk) die binnen de gemeente Noordwijk actief zijn waren ook uitgenodigd, zij zullen de IDO mede gaan promoten bij hun achterban.  

Dienstverlening Informatiepunten Digitale Overheid (IDO)
Bij een IDO kunnen bezoekers (ook niet-bibliotheekleden) terecht met vragen over de digitale overheid. Speciaal getrainde bibliotheekmedewerkers helpen hen op weg bij vragen over digitaal contact met onder meer de Belastingdienst, het CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB, UWV, Logius, RDW, RvR en het LBIO.

Deze medewerkers weten de vraag achter de vraag te achterhalen, helpen (online) zoeken en wijzen zo nodig 'warm' door naar maatschappelijk dienstverleners in de lokale samenleving. Door de fijnmazigheid van het bibliotheeknetwerk (de gemiddelde afstand tot een bibliotheek is 1,9 km) bevindt deze hulp zich letterlijk dichtbij.

Wanneer een klant zich bij een IDO meldt, kan een bibliotheekmedewerker ook adviseren een cursus digitale vaardigheden te doorlopen die men eveneens bij of via de bibliotheek kan volgen.

Landelijk dekkend netwerk van Informatiepunten Digitale Overheid in de bibliotheek
In de zomer van 2019 werden de eerste Informatiepunten geopend. De komende tijd wordt gewerkt naar een landelijk dekkend netwerk van deze Informatiepunten, waarbij er in totaal ongeveer 400 informatiepunten in bibliotheken geopend worden. Achtergrondinformatie over IDO’s en wat de bibliotheken doen om digitale inclusie te bevorderen: www.bibliotheeknetwerk.nl.

Foto's BON.