28
jun
'21
Architect aan het woord over: Wonen in een monument als het Bavo-hoofdgebouw in Noordwijkerhout. (oude luchtfoto's)
Geschreven door Landgoed in den Houte

Architect aan het woord over: Wonen in een monument als het Bavo-hoofdgebouw. (oude luchtfoto's)

Stel je voor: wonen in een eeuwenoud gebouw met glas-in-lood-ramen en gewelfde plafonds, omringd zijn door uitbundig groen, én tegelijkertijd genieten van modern wooncomfort. Dat kan allemaal op Landgoed in den Houte in Noordwijkerhout. Ontwikkelcombinatie Trebbe en Novaform kocht het landgoed van Sint Bavo en ontwikkelt het stap voor stap tot een bijzondere nieuwbouwwijk met een authentiek karakter...

Pronkstuk van het landgoed is het monumentale Sint Bavo gebouw, dat inclusief kapel, omgebouwd wordt tot sfeervolle koopappartementen. Voor de website van Landgoed in den Houte interviewden men Marianne van der Sanden (zie foto boven), die als architect bij Braaksma & Roos Architecten betrokken is bij dit bijzondere project.

Van der Sanden:
“Voor ons is dit project niet uniek. Toch worden we elke keer weer verliefd op het gebouw dat wij mogen herontwikkelen. Ook project Sint Bavo is voor ons een fantastische opgave. We hebben soortgelijke gebouwen herontwikkeld, maar in het Sint Bavo gebouw zie je heel goed de katholieke invloeden.

Het pronkstuk is de kapel met hoge koepel die al van ver te zien is. De gedachte in die tijd was dat de patiënten zich snel beter zouden voelen in een omgeving met veel natuur, frisse zeelucht, zonlicht en prachtige architectuur. Daarom werd alles met zorg vormgegeven.”

“Allereerst hebben we gekeken naar de krachten en kansen van dit gebouw. Wat hebben we en wat kun je ermee? Omdat het bestemmingsplan in eerste instantie geen wonen toestond, hebben we eerst diverse andere opties onderzocht: Maken we van Sint Bavo een hotel met wellness? Of zorgwoningen? Zelfs een dependance van de basisschool is genoemd.

Toch lijkt een woonfunctie uiteindelijk de meest logische. Hiervoor hoeven we geen nieuwbouw toe te voegen en blijft de karakteristieke uitstraling zoveel mogelijk behouden. Daarvoor moet wel het bestemmingsplan worden aangepast. Dit vraagstuk is nu in behandeling bij de gemeente.“ (zie eerder bericht op BON)

“Er gingen geruchten dat een groot deel van het gebouw in slechte staat zou zijn, maar dat bleek reuze mee te vallen. De prachtige hoofdentree, de zuilen, het gewelfde plafond, de glas-in-loodramen, het is allemaal nog intact en kan blijven bestaan. Natuurlijk moeten we wel grondig aan de slag om die oude schatten weer tot leven te brengen.

Maar alles wat wij veranderen is ook weer een kans om het nóg mooier te maken. Zo komen er verdiepingen in de kapel. Daardoor kom je dichter bij de mooie ramen en bij het gewelfde plafond. Stel je voor: woonkamers met authentieke glas-in-loodramen en plafonds van meer dan 6 meter hoog. Hoe bijzonder is dat?”

“Bij het ontwikkelen van het gebouw houden we voortdurend de historie in gedachten. Hoe functioneerde het gebouw vroeger en hoe kunnen we dit toepassen in de nieuwe bestemming? De sfeer en stijl van het gebouw moeten zoveel mogelijk behouden blijven. Dat brengt ook uitdagingen met zich mee.

Want je kunt wel een prachtig glas-in-loodraam hebben, maar het moet ook open kunnen om te luchten. Er zullen hier en daar ramen bij komen om meer daglicht in donkere ruimtes te brengen. Maar die ramen moeten dan wél naadloos aansluiten bij de stijl van de bestaande ramen. Zo gaat oud én nieuw uiteindelijk samen een prachtige eenheid vormen.”

“Een oud gebouw als Sint Bavo herbergt vaak verborgen schatten. De kapel was vroeger rijk gedecoreerd met muurschilderingen. Dat is jaren geleden overgeschilderd met witte verf. Achter het orgel ontdekten we een stukje onaangetaste muurschildering. Die schildering is straks voor alle bewoners zichtbaar in de gezamenlijke entree. Wie weet wat er allemaal nog meer tevoorschijn kan komen als je de verf verwijdert? Er kunnen zomaar verborgen parels aan het licht komen.”

“De herontwikkeling van oude gebouwen is dankbaar werk. Die unieke sfeer, hoge plafonds, prachtige vensters. Je kunt wel met computermodellen laten zien hoe het zal worden maar niets is hetzelfde als het in levende lijve ervaren. Het mooiste van zo’n project vind ik dan ook altijd de reacties van de bewoners. Dat moment dat ze voor het eerst naar binnen mogen en overweldigd worden door de pracht van het gebouw… een onvergetelijk moment en een fantastische kroon op ons jarenlange werk.“

Zie jij jezelf al wonen in dit statige, historische gebouw? Stel je voor: ’s ochtends wakker worden in een kapel en genieten van het zonlicht dat door de glas-in-loodramen valt. Wonen in het Sint Bavo gebouw is een kans die je maar zelden tegenkomt. Op dit moment wordt de haalbaarheid van het project verder onderzocht. Meld je aan en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!

Bron interview Landgoed in den Houte

Oude luchtfoto's Bavo-hoofdgebouw.