Datum: 06-10-2022 - 16:39
27
jun
'21
19-jarige Noordwijkerhouter krijgt taakstraf van 80 uur voor oproep tot avondklokrellen.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

19-jarige Noordwijkerhouter krijgt taakstraf van 80 uur voor oproep tot avondklokrellen.

Eind januari kreeg Nederland te maken met ernstige avondklokrellen in verband met de corona maatregelen. Ook een 19-jarige Noordwijkerhouter riep via de chatdienst Telegram mensen op, om te gaan rellen in Leiden. Zijn oproep luidde "Zaterdag 30 januari om 21.00 uur rellen op Leiden Centraal (meetpoint). Deel dit massaal door! Neem vuurwerk mee, alles wat goed is. Het is tijd om op te staan mensen!'...

De politie ontdekte al snel dat een 19-jarige Noordwijkerhouter achter die oproepen zat, die hij op 26 en 27 januari 2021 plaatste. Agenten stonden een paar dagen later bij hem voor de deur en kon hij uitleg geven op het politiebureau en zat hij vervolgens een aantal dagen vast. Ook de officier van justitie en de rechter nemen dit soort oproepen zeer serieus.

De Noordwijkerhouter moest afgelopen week zich verantwoorden in de rechterbank en gaf daar bij de rechter aan: "Ik ben altijd veel bezig geweest met Instagram. Ik wilde op een andere manier content krijgen en had daarom op Telegram een groep 'Leiden Rellen' aangemaakt en deze oproep gedaan.

Een broer van mij woont in Leiden. Ik wilde hem op de hoogte houden van wat er allemaal gebeurde in de stad. Achteraf is het heel stom van me dat ik die oproep heb geplaatst. Ik ben blij dat de groep uiteindelijk is verwijderd en er niks is gebeurd."

De rechter vond uiteindelijk dat er een straf moest volgen voor de actie van de Noordwijkerhouter, dit feit is te ernstig. De rechter veroordeelde hem tot 120 uur taakstraf, waarvan veertig uur voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij zich melden bij de jeugdreclassering voor een coachingsproject voor de duur van twee jaar. 

Bron Omroep West, Klik hier voor het gehele rechtbankverslag.