Datum: 05-12-2021 - 03:14

   

22
jun
'21
Z-ambassadeur vindt het eerste nieuwe plastic flesje met statiegeld op straat in Noordwijkerhout.
Geschreven door NOS en BON

Z-ambassadeur vindt het eerste nieuwe plastic flesje met statiegeld op straat.

Na jaren van discussie is het binnenkort een feit. Vanaf 1 juli moet je op plastic flessen van minder dan een liter ook statiegeld betalen: 15 cent. Op flessen van een liter en groter betaal je al jarenlang 25 cent statiegeld. Statiegeld voor kleine flessen wordt ingevoerd omdat er nog steeds te weinig wordt gerecycled. Vanaf 1 juli is het dus verplicht, maar het kan zijn dat je nu al een statiegeldflesje hebt gekocht...

Die komen al op de markt en stapsgewijs zijn er steeds minder oude flesjes zonder statiegeld in de winkels te vinden. Ook kan het nog zijn dat je na 1 juli nog een flesje zonder statiegeld koopt, want de verplichting geldt vanaf dan voor producenten en importeurs die aan winkels leveren. Supermarkten mogen hun voorraden flesjes zonder statiegeld gewoon opmaken.

Z-Ambassadeurs
Let dus extra op want de kleine flesjes met statiegeld worden nu ook al verkocht en dat zag ook één van de Z-Ambassadeurs voor de gemeente Noordwijk, Sandra de Jonge uit Noordwijkerhout. Zij vond vanochtend bij haar ronde zwerfafval opruimen 'helaas' het eerste nieuwe kleine plastic statiegeldflesje in Noordwijkerhout.

Het liefste zien we natuurlijk met zijn allen dat er zo weinig mogelijk zwerfafval op straat of in de natuur terecht komt, daar kunnen we allemaal ons steentje aan bijdragen. Hopelijk helpt het toevoegen van statiegeld op de kleine plastic flesjes daar ook bij. Vanaf eind 2022 krijgen ook blikjes statiegeld, net als flesjes 15 cent.

Streepjescode
Oude flesjes zonder statiegeld kun je niet inleveren. Of een flesje wel of geen statiegeld heeft zie je dus aan het logo. En Statiegeld Nederland (zie foto's), de organisatie die het statiegeldsysteem coördineert, heeft ook een app gemaakt (voor iOS en Android). Daarmee kun je de streepjescode van een fles scannen en zien of en hoeveel statiegeld erop zit.

Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.

900 miljoen flesjes
Milieuorganisaties als Greenpeace en Natuur & Milieu, verenigd in het Recycling Netwerk Nederland, drongen al lange tijd aan op de invoering van statiegeld op flesjes. Ruim een jaar geleden hakte het kabinet de knoop door omdat pogingen om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen te weinig resultaat hebben.

Jaarlijks worden er maar liefst zo'n 900 miljoen plastic flesjes van minder dan een liter verkocht. Het statiegeld geldt alleen voor flesjes met frisdrank en water. Op kleine plastic flessen met sap, melk of olijfolie zit nog steeds geen statiegeld. Na inzameling worden de flessen op kleur gesorteerd, in balen geperst en gebruikt als grondstof voor nieuwe flesjes.

Mee doen met de Z-Ambassadeurs in de gemeente Noordwijk?
Meld je aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer info over de Z-ambassadeurs is te vinden op https://www.facebook.com/zambassadeursnoordwijk/

Bron tekst NOS. Foto's PR.