Datum: 31-07-2021 - 17:47
15
jun
'21
Burgemeester Verkleij: “Ik kan echt in een boek verdrinken”.
Geschreven door Bibliotheek Bollenstreek

Burgemeester Verkleij: “Ik kan echt in een boek verdrinken”.

De bibliotheken zijn weer open! Kom dus snel langs in de vestiging in Noordwijk of Noordwijkerhout om je leeshonger te stillen. Of je nou van romans, detectives, geschiedenisboeken of strips houdt, de Bibliotheek Bollenstreek heeft alles in huis om de zomer mee door te komen. Burgemeester Wendy Verkleij ging je voor en geeft graag wat tips. “Ik lees graag geromantiseerde, maar op de waarheid...

gebaseerde reisverhalen. Meneer Wilder en ik bijvoorbeeld, van Jonathan Coe. Ook biografieën vind ik leuk om te lezen. Daarom staat Maxima Zorreguieta, het eerste deel van een biografisch portret dat Marcia Luyten over onze koningin schreef, op mijn favorietenlijst.”

Wendy Verkleij is sinds januari 2020 burgemeester van Noordwijk. Op verzoek van de Bibliotheek Bollenstreek stelde ze, net als haar collega’s uit Teylingen, Lisse en Oegstgeest, een lijst van circa 10 favoriete titels samen. “Ik heb gekozen voor een aantal boeken die ik al heb gelezen, maar ook voor een paar boeken die aansluiten bij mijn interesses en die ik binnenkort zeker ga lezen.”

Wegkruipen in de bank
Doordeweeks leest Verkleij vooral veel vakliteratuur en stukken, maar in de weekenden en vakanties pakt ze er graag een boek bij. “Als het even kan, kruip ik met een goed boek weg in mijn bank. Kopje thee erbij en dan ben ik, vaak al vanaf de eerste bladzijde, even helemaal los van de echte wereld. Ik kan echt in een boek verdrinken.”

Het lukt de burgemeester dus goed om zich al lezend helemaal af te zonderen en de dagelijkse beslommeringen achter zich te laten. Dat doet ze het liefst met een fysiek boek. “Op vakantie is een e-reader wel handig, maar een fysiek boek heeft absoluut mijn voorkeur.

Op het moment dat je een boek pakt, de bladzijden omslaat en de geur van de inkt ruikt, ben je er al mee bezig.” Ook daarom geeft ze graag een boek cadeau. “Ik vind het heel leuk om op zoek te gaan naar een boek dat echt bij die persoon past. En als ik dan in de winkel ben, vind ik ook altijd wel iets leuks voor mezelf.”

Tweede Wereldoorlog
Verkleij is geboren in Wageningen. Haar moeder, nu 89, groeide op in Renkum en maakte als tiener de zware gevechten mee die in het kader van operatie Market Garden werden uitgevoerd. “Wij staan elk jaar stil bij die gevechten en bezoeken de Airborne herdenking in Oosterbeek. Ook proberen we rond die tijd altijd een boek te lezen dat raakt aan het thema.

Zo heb ik ook Wat maakt een verzetsheld? van Rutger Bregman ontdekt. Dat gaat erover dat je in normale tijden minder helden ziet. Ze zijn er misschien wel, maar ze zijn minder hard nodig dan in bijzondere tijden. Naar aanleiding van zo’n boek praten we dan ook met elkaar over mijn moeders ervaringen in de oorlog.

Ook na al die jaren hoor ik toch telkens weer iets nieuws.“ Die interesse voor de Tweede Wereldoorlog heeft ze ook overgedragen aan haar kinderen, die nu 23 en 27 zijn. Lachend: “Dat geldt helaas niet voor mijn liefde voor boeken. Beiden zijn niet echt van die lezers.”

Volle boekenkast
Haar inmiddels volwassen kinderen zijn natuurlijk lang niet de enigen die liever googelen dan een boek over de geschiedenis erbij pakken. “Dat is jammer, want hoe meer je leest, hoe beter en sneller je wordt met lezen. Bovendien vergroot het je woordenschat en wordt je zinsbouw beter. En dat niet alleen.

Lezen is ook goed voor je rust en ontspanning.” Daarom stimuleert ze als burgemeester investeringen in het sociaal domein en in zorg en welzijn om laaggeletterdheid tegen te gaan. Want ze kan het niet genoeg benadrukken: “Lezen brengt je zo ontzettend veel!”

Zelf heeft ze die aansporing niet nodig. De boekenkast van burgemeester Verkleij raakt dan ook voller en voller. “Soms geef ik boeken weg, bijvoorbeeld aan mijn moeder die lid is van een leeskring. Maar de meeste boeken probeer ik toch echt zelf te houden.”

De favoriete boeken van burgemeester Wendy Verkleij liggen voor je klaar bij de Bibliotheek Bollenstreek in Noordwijk en Noordwijkerhout. Haar hele top 9 is ook te vinden op de website www.bibliotheekbollenstreek.nl.