Datum: 25-06-2021 - 10:14

11
jun
'21
Omwonenden ervaren flinke overlast van hangjongeren bij voetbalkooi Fazantlaan in Noordwijkerhout.
Geschreven door Ingezonden brief bij gemeente Noordwijk

Omwonenden ervaren flinke overlast van hangjongeren bij voetbalkooi Fazantlaan.

In een brief aan de gemeenteraad wil één van de omwonenden de raad op de hoogte stellen van de structurele overlast van hangjongeren in en rond de voetbalkooi op de Fazantlaan in Noordwijkerhout. Sinds het opheffen van de avondklok heeft men als omwonenden dagelijks last van hangjongeren. De groep wordt met 30 jongeren steeds groter. De voetbalkooi op de Fazantlaan staat midden...

in een woonwijk en mag gebruikt worden tot 22.00 uur in de avond. Helaas houden de jongeren zich hier over het algemeen niet aan en zijn omwonenden genoodzaakt dagelijks melding te maken bij de politie. Ondanks dat de omwonenden blij zijn met de inzet van de politie en de jeugdboa’s, merken zij dat ook dit niet voldoende is en de overlast eigenlijk alleen maar erger wordt.

Los van de geluidsoverlast die het voetballen zelf met zich meebrengt, is er ook sprake van geluidsoverlast door harde muziek en geschreeuw. Tevens heeft een deel van de jongeren een scooter en worden deze ingezet om races door de straat te houden, wat vaak gebeurt onder luid getoeter.

De politie komt hier inmiddels dagelijks, maar veelal rennen de jongeren dan weg en verstoppen zich. Ook wordt de muziek direct uitgezet zodra de jongeren ook maar denken dat de politie eraan komt. Soms staan jongeren op de hoeken van de straat te posten om te controleren of er iemand aan komt.

Handhaven wordt hierdoor lastig, maar de overlast wordt alleen maar erger: Zodra de politie uit beeld is, gaat de muziek nog veel harder aan. Ook op klaarlichte dag (vaak in het weekend) ervaart men steeds vaker overlast. De jongeren hebben dan ook muziek hard aan, staan te schreeuwen en tegen huizen aan te plassen (zie foto's).

De troep die elke dag wordt achtergelaten wordt inmiddels dagelijks opgeruimd door de gemeente, de toegevoegde beelden geven een impressie te geven van de ernst van de overlast. Inmiddels heeft men meerdere gesprekken gehad met de wijkagenten en de afdeling handhaving van de gemeente.

De omwonenden weten dat zij er alles aan doen om de overlast te minimaliseren. Maar de briefschrijver weet niet meer wat ze moet doen, meestal kunnen ze pas tussen 00.00 – 01.00 uur eindelijk gaan slapen, mits de politie is geweest. Andere buurtbewoners hebben kinderen die niet kunnen slapen, maar wel weer naar school moeten.

In verband met het bovenstaande zou ik graag antwoord van u krijgen op de volgende vragen:

1. Is het mogelijk op zeer korte termijn een dergelijke hangplek voor jongeren te creëren buiten de woonwijken van Noordwijkerhout?

2. Wat kan er in de tussentijd worden gedaan om de omgeving van de voetbalkooi na 22.00 uur minder aantrekkelijk te maken? (Bankjes verwijderen, plaatsen van een Mosquito, noodverordening na 22.00 uur?)

Graag ontvang ik op korte termijn een reactie.
Met vriendelijke groet,
Geen naam in verband met AVG.