13
jun
'21
Voortgang in ere herstellen Engelse Tuin op Landgoed in den Houte in Noordwijkerhout. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Voortgang (3) in ere herstellen Engelse Tuin op Landgoed in den Houte. (dronefilmpje)

De Engelse Tuin van Landgoed in den Houte, ooit een begrip in Noordwijkerhout, wordt weer in ere hersteld. De historische tuin gaat straks een fantastische plek worden waar de oude en nieuwe bewoners op adem komen, een wandeling met hun hond maken of hun kinderen laten spelen. De nu verwilderde tuin met heel veel begroeiing verandert in een échte Engelse landschapstuin...

met verslingerende paden en struiken. Plantensoorten die in de vorige eeuw in de tuin stonden, worden herplant en oude elementen zoals de waterval, de drie bruggen en het Mariabeeld van de beeldhouwer Wim Harzing worden er in teruggebracht. 

De oude bunker krijgt een functie als pompstation. Na het herstel van de Engelse tuin kunnen trouwparen net als vroeger gebruikmaken van deze unieke locatie. Het herstellen van de Engelse tuin is ook een project onder het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek. (zie eerder nieuwsitem op BON).

Wat is een Engelse tuin?
Een Engelse tuin is een landschapstuin, die navolging kreeg in de tweede helft van de achttiende eeuw. Er werd afgestapt van het idee dat de natuur beheerst moest worden door mensen. De Engelse tuin is een natuurlijke tuin.

Het biedt een romantisch, parkachtig landschap met verrassende doorkijkjes. Vol bloemborders, natuurlijk met rozen, gazon en zitjes om van de bosrijke omgeving te genieten. Water vormt een belangrijk onderdeel van deze weelderige tuin vol kleurrijke plantenborders.

In ere hersteld
De eerste stap om de tuin weer te laten stralen, is het verwijderen van de verwilderde beplanting. Er komen solitaire bomen, die alleen beter tot hun recht komen, en groepen bomen. Cultuurhistorische elementen, zoals het Mariabeeld van de beeldhouwer Wim Harzing, worden gekoesterd. De slingerende paden in het park worden hersteld en verhard.

Water
Water is een belangrijk element in de Engelse landschapstuin. De bestaande vijver, die wordt opgeknapt, wordt verlengd naar de ‘waterweide’. Een kronkelende beek loopt straks door het hele gebied. In het park worden nieuwe, sierlijke bruggetjes geplaatst en de betonnen waterval, die in 1953 werd aangelegd, wordt hersteld.

Aan het water wordt een ontmoetingsplek gecreëerd met zitbankjes. Hier is het straks heerlijk toeven met uitzicht op het spiegelende wateroppervlak. Ook in het park worden zitbanken geplaatst.

De Dierenhoeve
Zorg- en kinderboerderij De Dierenhoeve krijgt in het najaar van 2021 ook een plek in en bij de Engelse tuin. De Dierenhoeve heeft een grote diversiteit aan dieren. Zo zijn er geiten, schapen, konijnen, cavia’s, pluimvee en volièrevogels, minivarkens, alpaca’s, pony’s en zelf verschillende soorten reptielen.

Hier kunnen de bezoekers van het park straks ook terecht voor een versnapering. Het aanbod is grotendeels biologisch en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten uit de omgeving. Klik hier voor meer informatie over de verhuizing van De Dierenhoeve.

Tekst Landgoed in den Houte.

Klik hier voor item 2 over de voortgang 22-2-2021.

Klik hier voor item 1 over de Voortgang 23-1-2021.

Dronefilmpje en foto's (1x PR) Joop van der Weerd > Engelse Tuin en Pesthuis > juni 2021.