Datum: 16-06-2021 - 04:32
06
jun
'21
Certificaten uitgereikt voor het 'Guinness World Record van 4231 modelraketten lanceren' door TC-Leeuwenhorst in Noordwijk en Noordwijkerhout.
Geschreven door Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE)

Noordwijkerhouter Jasper-Jan Lut gaat voor wereldrecord raketbouw.

Iedereen heeft wel eens gedroomd over reizen naar de maan en naar de sterren. De Noordwijkerhouter Jasper-Jan Lut, is lid van Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE), een multidisciplinaire groep studenten aan de Technische Universiteit Delft en de Haagsche hogeschool. De vereniging, bestaande uit meer dan 120 studenten, heeft een raket ontworpen en gebouwd die ze dichter bij de sterren...

zal brengen dan ooit: de Stratos IV raket. Zij zullen hiermee een poging wagen om het studenten raketbouw wereldrecord te breken, dat momenteel ligt op een hoogte van 61 kilometer. Deze lancering zal hen daarnaast ook dichter brengen bij het ultieme doel: als eerste studententeam ter wereld officieel de ruimte bereiken.

Ondertussen wonend in een studenten huis in Delft maar nog vaak in de weekenden te vinden in Noordwijkerhout, Jasper-Jan Lut heeft altijd al een passie gehad voor de ruimte. Zo is hij heel vaak op bezoek geweest bij de Space Expo, ESA opendagen in Noordwijk, en groots Star wars fan om enkele voorbeelden te noemen.

Nu is hij bezig met zijn master Embedded systemen aan de TU Delft en bouwt hij elektronische regel systemen voor allerlei complexe machines waar onder raketten. Het is dan ook geen wonder dat hij nu in Delft lid is geworden van DARE en ervoor gaat om het wereldrecord raketbouw te breken.

DARE is één van de meest geavanceerde studenten raketbouw teams ter wereld. Het bestaat uit meerdere projecten en teams die onderzoek doen en nieuwe technologieën ontwikkelen, om die uiteindelijk toe te passen in het vlaggenschip: Project Stratos. Stratos IV is de nieuwste in een serie van raketten die door DARE gelanceerd zijn gedurende de afgelopen twintig jaar.

Deze Stratos raketten hebben meerdere Europese studenten records verbroken, en de lancering van Stratos IV omvat het meest ambitieuze project tot nu toe. De ervaring en opgebouwde kennis van twee decennia komen samen in deze raket om niet alleen het Europese, maar ook het wereldwijde record in hoogte te verbreken.

De Nimbus DHX-400 raketmotor combineert het beste van twee werelden wat betreft vaste en vloeibare voortstuwing. De brandstof bestaat uit een opmerkelijke mix van koffiezoetjes, kaarsvet, aluminiumpoeder en lachgas. Het zal de raket voortstuwen met een kracht van 1000 kg gedurende 30 seconden, voordat de brandstof opraakt. Dit is equivalent aan 12 Formule 1 auto’s tegelijk.

De 8 meter lange raket is gemaakt van koolstofvezel en andere hoogwaardige composieten om het zo licht mogelijk te maken, terwijl sterkte en integriteit worden gewaarborgd. De motor uitlaat aan de onderkant is gemaakt van 3D-geprint titanium met grafieten additieven, zodat het extreme temperaturen aan kan die hoger worden dan 2700° Celsius, 2 keer zo hoog als het smeltpunt van staal.

De raket zal in oktober worden gelanceerd vanaf de lanceerbasis El Arenosillo van INTA in Spanje. Vergeleken met Stratos III, de vorige raket die halverwege de lancering helaas is opgebroken, is Stratos IV op meerdere punten verbeterd. Zo is er een automatisch stuursysteem toegevoegd die de raket stabiel houdt tijdens de vlucht.

Verder is de nieuwe raket lichter en is de motor krachtiger. Nadat de maximale hoogte is bereikt scheiden motor en de neuskegel waar de vluchtcomputer in zit. De kegel komt weer terug naar de aarde dankzij een geavanceerd dalings systeem dat twee parachutes bevat die de kegel afremmen in de atmosfeer, waarna het in de oceaan plonst en geborgen kan worden.

Hoewel grenzen verleggen een belangrijk doel is van het project, is het niet het enige. Een ander belangrijk doel is namelijk de ruimte dichterbij brengen. Voor de meeste mensen is de ruimte onbereikbaar, en lijkt een dergelijk project alleen mogelijk voor grote organisaties als NASA, ESA of miljardenbedrijven.

Dit project zal bewijzen dat studenten in de buurt kunnen komen van, en uiteindelijk zelfs de ruimte zullen halen. Ze zullen dus bewijzen dat de ruimte toegankelijker is dan de meeste mensen denken.

Alhoewel de studenten heel ver zijn gekomen tot nu toe, hebben ze nog financiële hulp nodig voor de eindsprint tot lancering. Meer informatie is op de website te vinden: www.dare.tudelft.nl of neem een kijkje op hun sociale media.

Foto's PR.