Datum: 21-03-2023 - 11:48
16
me
'21
Winnaars fotowedstrijd Bloemencorso Bollenstreek.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Winnaars fotowedstrijd Bloemencorso Bollenstreek.

De winnaars van de Fotowedstrijd van het Bloemencorso Bollenstreek zijn bekend. Begin april werd de wedstrijd uitgeschreven als onderdeel van het Hartverwarmende alternatieve corsoprogramma. In maar liefst vier categorieën kon worden deelgenomen en in totaal heeft dat meer dan 180 fantastische inzendingen opgeleverd. Aan elke categorie was een deskundige jury verbonden voor de beoordeling van de foto’s...

Dit heeft vier prachtige plaatjes én vier winnaars opgeleverd: Gieny Westra (categorie (Semi)professionals); Hanneke van Rij (Social Influencers); Melanie Cederhout (categorie Jeugd) en Gerard Out (categorie Historie).

De vier winnende foto’s maken deel uit van de tentoonstelling 75-jaar Bloemencorso Bollenstreek in 2022. Maar ook is er voor elke winnaar nog een leuke prijs en worden hun inzendingen gepubliceerd in alle media-uitingen van Bloemencorso Bollenstreek, zowel online als offline.

Categorie 1. (semi)professionals – winnares: Gieny Westra

Jury: Rudi Tuinman en Pascal Koeleman (2Dezign)

Opdracht:
Ben je wat meer geoefend en wil je je talent meten met andere fotografietalenten? Ga dan deze uitdaging aan en toon wat jouw creatieve invalshoek is. Weet jij het ultieme voorjaarsgevoel te vangen in beelden van bolbloemen in combinatie met mens of natuur? Of maakte je een paar jaar geleden die top foto al tijdens het Bloemencorso Bollenstreek.

Prijs:
foto uitvergroot op Canvas (40/60 cm) en de winnende foto maakt deel uit van de tentoonstelling 75 jaar Bloemencorso Bollenstreek in 2022.

Juryrapport:
De bollenstreek gezien door een glazen bol. Wie kent de toekomst en waar gaat het heen. Het contrast in de tegenovergestelde wereld in de bol sprak jury erg aan. Een creatieve invalshoek met de vrolijke kleuren combi geel en rood in een minder vrolijke tijd van Corona. Een lente gevoel. Maar ook is het klassieke van de bollenvelden anders in beeld gebracht.

Categorie 2. social influencers – winnares: Hanneke van Rij

Jury:
Eva van der Kwast (commissielid Communicatie/socials Bloemencorso Bollenstreek)

Opdracht:
Hoe reageren jouw volgers op jouw voorjaarspost, waar het echte lentegevoel van afspat? Laat zien met likes en comments dat jij de terechte winnaar van deze categorie bent. Dan gaat het natuurlijk over content waarin het voorjaar wordt gevierd op alle mogelijke manieren en bolbloemen zoals narcis, tulp en hyacint een hoofdrol spelen.

Prijs:
INSTAX mini camera + 10 foto’s en de winnende foto maakt deel uit van de tentoonstelling 75 jaar Bloemencorso Bollenstreek in 2022.

Juryrapport:
Kiezen uit zoveel mooie inzendingen was niet makkelijk, maar het is gelukt! Ik heb de foto van Hanneke gekozen als winnende foto in de categorie social influencers. Hanneke maakte deze foto waarbij licht en kleur met elkaar hand in hand gaan. De donkere lucht, die we dit voorjaar wel vaker zagen en de mooie rode tulpen vangen in één beeld de streek met haar diverse seizoenen.

Categorie 3. jeugd (t/m 14 jaar) - Winnares: Melanie Cederhout

Jury:
Terry Hesseling (commissielid Communicatie/socials Bloemencorso Bollenstreek)

Opdracht:
Met de komst van digitale camera’s en smartphones heeft het fotograferen er een nieuwe dimensie bij gekregen. Wat houdt je tegen om je mooiste bloemenfoto’s van tulpen, hyacinten, narcissen of andere voorjaarsbloemen deze keer eens niet in je groepsapp of met je klasgenoten te delen maar met Bloemencorso Bollentreek? En je kunt er nog een leuke prijs mee winnen ook.

Prijs:
Clipp on zoomlens voor mobiele telefoon en de winnende foto maakt deel uit van de tentoonstelling 75 jaar Bloemencorso Bollenstreek in 2022.

Juryrapport:
De winnende foto in de categorie Jeugd (tm 14 jaar) is een mooie en typische corsofoto. In de lucht zie je het zonnetje lekker schijnen, op de achtergrond een mooie kleurrijke corsowagen. En op de voorgrond een stralende Melanie die geniet van het mooie weer en prachtige corsowagen. Gefeliciteerd Melanie!

Categorie 4. historie/archief (beeld van voor het jaar 2000) – winnaar: Gerard Out

Jury:
Celina Yavelow is medewerker beeld- en audiovisuele collecties bij het Noord-Hollands Archief.

Opdracht:
Wie komt er voor de dag met de allermooiste foto uit het corsoverleden? Volgend jaar bestaat Bloemencorso Bollenstreek 75 jaar. Er moeten nog heel wat vergeten corsofoto’s op zolder liggen in een schoenendoos. Stuur ze in die unieke corsofoto’s van bijzondere corsomomenten, (praal)wagens en belevenissen tijdens de optocht. Zwart-wit, kleur of ingekleurd maakt niet uit.

Prijs:
Boeken De Schilders van de Duin- en Bollenstreek én Bloemencorso Bollenstreek van Herman van Amsterdam en de winnende foto maakt deel uit van de tentoonstelling 75 jaar Bloemencorso Bollenstreek in 2022.

Juryrapport:
De winnende foto in de categorie historie/archief laat meer zien dan een prachtige praalwagen alleen. Ook al is het beeld niet helemaal scherp, er zitten allerlei sporen in verscholen die iets prijsgeven over de tijd waarin de foto is genomen. Zo zie je rechts een figuur met grote witte pet, wat hoorde bij het politie-uniform van de jaren ’50. De toeschouwers blijven netjes achter hem staan, geen dranghekken te zien.

Het NS-logo op de praalwagen was in gebruik van 1946-1962 en de tekst “NEEM DE TREIN” geeft weer hoe de actualiteit een dik half eeuw geleden al diende als inspiratiebron voor het vormgeven van alle bloemenpracht. In een tijd waarin auto’s en bussen een flinke opmars maakten blijkt dit een regelrechte lokroep om met de trein te blijven reizen.

De oude raambelettering voor het ‘fotografische atelier’ werd nog met de hand geschilderd, erboven een oud Kodak-bordje. Ook de timing van de foto is mooi getroffen! Iemand hangt uit één van de treinraampjes van de praalwagen, precies zoals de mensen in het huis erachter uit het raam leunen om het corso te volgen. Maar wie weet aan de hand van deze statige gevels ook de straat te herkennen? Laat het ons weten!

Foto's prijswinnaars.