Datum: 30-03-2023 - 18:56
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!

 

13
me
'21
Update: vier jonge slechtvalken in nestkast op toren NH-leeuwenhorst. (foto's + webcambeelden)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Update: Vier jonge slechtvalken geringd in nestkast op toren NH-leeuwenhorst. (filmpje)

Eind 2020 heeft de Vereniging voor Natuur en de Vogelbescherming Noordwijk (VNVN) twee webcamcamera’s gemonteerd, in en naast de nestkast voor slechtvalken hoog op de toren van NH-Hotel Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Het VNVN-project van de nestkast voor slechtvalken ging begin 2020 van start met het plaatsen ervan op de hoge toren...

nadat er al eerdere pogingen daarvoor van nestelde slechtvalken waren gesignaleerd door leden van de VNVN op de toren. Alleen de vraag toen nog was of het voor slechtvalken wel hoog genoeg was om zich daarbij prettig te voelen in een nestkast.

Het project had gelukkig toch al snel succes want in maart 2020 werd gelijk al door een paartje slechtvalken in gebruik genomen. In mei 2020 gingen vrijwilligers de toren in om te kijken of er jonge vogels waren en ja hoor ze zagen een nest met maar liefst drie aanwezigen jongen.

Ze werden gelijk geringd en daarna natuurlijk weer snel met rust gelaten. Het eerste succes van de nestkast voor de slechtvalken was er. Vervolgens heeft men na het broedseizoen er werk van gemaakt om twee webcamcamera's te kunnen plaatsen en dat is eind 2020 gelukt.

Na een proefperiode is de beeldverbinding nu stabiel genoeg om iedereen te kunnen laten genieten van het leven van de slechtvalken in de hoge toren van NH-Leeuwenhorst.

De dank van de VNVN gaat uit naar de gastvrije medewerking van NH-Leeuwenhorst, die alle medewerking verleende voor het plaatsen van de kast. Voor meer informatie over slechtvalken, klik hier.

Update 13-05-2021:
Woensdag 11 mei zijn de 4 juveniele slechtvalken op de toren van Leeuwenhorst in Noordwijkerhout geringd. Het zijn 2 vrouwtjes en 2 mannetjes. Alle 4 zitten boven het gemiddelde gewicht, dus de ouders doen goed hun best. Een leuk detail, in twee kabelgoten op de toren broeden ook Kauwen. 1 kabelgoot ligt naast de nestkast! Je hoort de jongen heel goed. Onderaan de pagina het filmpje van het ringen. 

Het slechtvalkenteam.

Juveniele slechtvalk
Een juveniel (vanaf circa 6 weken) is net zo groot als de volwassen valk, maar is bruiner en de donkere vegen op de onderkant lopen vertikaal. Pas het volgende jaar krijgen ze het verenpak van een volwassen valk. Zoals bij roofvogels meestal het geval is, is het vrouwtje aanzienlijk groter dan het mannetje. Meer informatie over ringen van slechtvalken bij Vogelvereniging Nederland, klik hier.

Update 20 april 2021:

Ook de laatste twee van de slechtvalken zijn uit het ei gekropen, pa en moe zijn druk heen en weer aan het vliegen om voedsel te verzamelen voor de hongerige jonge slechtvalken.

Update 18 april 2021:

We hebben goed nieuws: afgelopen nacht zijn er twee jonge slechtvalken uit het ei gekropen en ook bij de andere twee eieren zal het na verwachting niet lang meer duren voordat deze uit zullen komen.

Er zijn twee filmpjes waarop je de twee jonge slechtvalkjes kunt zien, maar je kunt ook de komende tijd regelmatig de live webcambeelden bekijken hoe de slechtvalkjes groot worden gebracht.

* Klik hier voor filmpje 1 met de jonge slechtvalken in het zicht.

* Klik hier voor filmpje 2 met de jonge slechtvalken in het zicht.

Klik hier voor de link met live beelden van de binnen- en buiten webcamcamera. 

Filmpje ringen van de 4 slechtvalken.