Datum: 16-06-2021 - 02:32
05
me
'21
Actie scrap metal in de Wereldwinkel Noordwijkerhout.
Geschreven door Wereldwinkel Noordwijkerhout

Actie scrap metal in de Wereldwinkel Noordwijkerhout.

In de maand mei is in Wereldwinkel Noordwijkerhout speciale aandacht voor scrap metal producten uit Zimbabwe. Van piepkleine vogeltjes tot grote kraanvogels, maar ook reuze grote koeien, paarden en tijgers. De producten worden allemaal gemaakt in Zimbabwe volgens fairtrade voorwaarden en geïmporteerd door Gone Arty. De kunstenaars in Zimbabwe zijn zeer goed in het maken...

van de prachtige stukken art. Nergens ter wereld is men zo goed in het vormgeven als in Zimbabwe en je herkent direct het land van oorsprong. Van afvalmateriaal tot een prachtig kunstwerk.

Weetje: Van allen die produceren en een inkomen verwerven profiteren gemiddeld 15 personen. Dus een werkplaats met 3 medewerkers is al snel verantwoordelijk voor het onderhoud van 45 mensen! Jaarlijks betrekt Gone Arty 4-5 40-ft containers met duizenden producten uit dit Zuidelijk Afrikaanse land.

Even voorstellen
In Tynwald, een buitenwijk van Harare, wonen Peter en Viola. Ze wonen er met hun 5 kinderen. Op de locatie is het woonhuis en de werkplaats. Gone Arty ontwikkelt, samen met Peter en Viola, mooie producten voor huis en tuin. Van leuke gekleurde vogels tot plantenstekers. Prachtige, unieke producten van metaal. Na het vervaardigen van bijvoorbeeld een vogel, beschilderen ze het product zodat het levensecht overkomt.

Covid-19 heeft het werk van deze producent heel erg geschaad. Met levert aan UK, Frankrijk en aan Gone Arty. Door de Covid-pandemie zijn de orders erg klein en blijven veelal uit. Gelukkig heeft Gone Arty dit jaar toch 4 containers kunnen vullen.

Gibson Makarutse
In Mabvuku, een dichtbevolkte voorstad van Harare staat de werkplaats van Gibson Makarutse. Naast de werkplaats staat ook het huis van Gibson die daar woont met vrouw en kinderen. Samen met zijn broer is Gibson het familiebedrijf begonnen. Nu werken ook zijn zoons mee in het bedrijf. Men huurde eerst een werkplaats maar met een renteloze lening van Gone Arty heeft hij het huis met werkplaats kunnen kopen.

De Makarutse familie maakt producten van hergebruikte materialen (scrap-metal). Voor vervaardigen van de trendy producten gebruikt de familie oude hekjes, carrosserie van auto’s, ijskasten, ijzeren tonnen schroeven en moeren. Je kunt het niet zo gek bedenken of het krijgt een tweede leven. Van reuze vogels tot kleine egeltjes: Alles kunnen ze maken.

Aanbieding in mei
Door de Covid-pandemie worden de producenten in Zimbabwe zwaar getroffen. Om hen te ondersteunen heeft de Wereldwinkel veel scrap metal producten ingekocht voor een aantrekkelijke actie: in de maand mei geldt voor alle scrap metal producten een korting van 25%.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan snel naar de Wereldwinkel in de Dorpsstraat. Deze is nu weer geopend op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 9.30 uur tot 17.00 uur.

Foto's PR.