Datum: 17-05-2021 - 06:24
24
apr
'21
Onderzoek inschrijfduur bij sociale huurwoningen. (cijfers per gemeente Duin- en Bollenstreek)
Geschreven door NOS

Onderzoek inschrijfduur bij sociale huurwoningen. (cijfers per gemeente Duin- en Bollenstreek)

Voor een sociale huurwoning in Nederland moet je in minstens negentig gemeenten gemiddeld meer dan zeven jaar ingeschreven staan, blijkt uit onderzoek van de NOS. In de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur (Landsmeer, Wormerland, Diemen, Laren en Haarlemmermeer) wacht je gemiddeld zelfs langer dan zeventien jaar. De NOS verzamelden van 212 gemeenten, bijna 60 procent van alle gemeenten...

de inschrijfduur voor een sociale huurwoning. In de rest van de gemeenten hebben corporaties onvoldoende cijfers geleverd voor een representatief beeld. Van de gemeenten die cijfers aanleverden zijn er dus negentig waar je langer dan zeven jaar moet wachten. Dat is ruim een kwart van alle gemeenten in Nederland, maar waarschijnlijk hebben nog meer gemeenten minstens zo'n lange inschrijfduur.

Eén van de oorzaken dat er nu zulke lange wachtlijsten zijn, is dat er de afgelopen jaren in Nederland maar weinig corporatiewoningen bij zijn gekomen, terwijl de bevolking flink groeide. Tussen 2015 en 2020 steeg het aantal corporatiewoningen maar met 1 procent, terwijl het bevolkingsaantal met 3 procent toenam. Daar komt bij dat corporaties de laatste jaren minder kunnen investeren in nieuwbouw door de verhuurdersheffing.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt de afgelopen jaren maatregelen te hebben genomen om de financiën van corporaties te verbeteren, zoals een verlaging van de verhuurdersheffing. Dat moet leiden tot meer nieuwbouw. Volgens het ministerie zijn de eerste signalen over de effecten van dit beleid zijn hoopgevend.

Kijk voor het gehele nieuwsbericht op de website van de NOS.

Inschrijfduur voor een sociale huurwoning Duin- en Bollenstreek.

Nummer Gemeente Wachttijd in jaren/maanden
1 Lisse 7 jaar en 9 maanden
2 Teylingen 7 jaar en 4 maanden
3 Noordwijk 7 jaar en 3 maanden
4 Katwijk 6 jaar en 5 maanden
5 Hillegom 6 jaar en 2 maanden

Foto PR.