Datum: 16-05-2021 - 08:16
23
apr
'21
College beantwoordt vragen over pilot overdekt trainen en repeteren voor Noordwijkse verenigingen in de gemeente Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

College beantwoordt vragen over pilot overdekt trainen en repeteren voor Noordwijkse verenigingen.

Nieuwsbericht gemeente Noordwijk 22-4-2021: Op het parkeerterrein van Sportcomplex Duinwetering kunnen cultuur- en sportverenigingen vanaf donderdag 22 april overdekt trainen en repeteren. Door het plaatsen van tijdelijke overkappingen kunnen sporters en cultuurliefhebbers veilig samenkomen. Door de langdurende coronamaatregelen hebben binnensport verenigingen en culturele verenigingen...

al maandenlang geen mogelijkheden om te trainen of repeteren. Samenkomsten in binnenruimtes zijn immers ook nu nog niet toegestaan. Nu de temperaturen oplopen kwam er vanuit een aantal Noordwijkse verenigingen een verzoek aan de gemeente om een alternatieve buitenlocatie aan te bieden.

Het resultaat zijn een aantal opengestelde sportlocaties én twee tenten op het Sportcomplex Duinwetering waar de verenigingen veilig, comfortabel en droog een tijdelijk onderkomen vinden.

In actie blijven
Wethouder Roberto Ter Hark: “De gemeente vindt het belangrijk dat er niet alleen gekeken wordt naar wat er niet kan, maar juist ook naar wat er wel kan. We zijn hierover in gesprek gegaan met de sport- en cultuurverenigingen. Veel verenigingen vinden het in deze tijd moeilijk om hun leden aangehaakt en gemotiveerd te houden.

Met deze tijdelijke overdekte ruimtes kunnen er weer veel Noordwijkers op een verantwoorde manier in beweging blijven of zichzelf cultureel ontplooien. Ik ben blij dat we deze ondersteuning zo snel via het Sportbedrijf Noordwijk hebben kunnen bieden.”

Grote veilige buitenruimte
De overkappingen worden permanent bewaakt via een camerasysteem en biedt ruimte aan ongeveer 40 personen per tent. De tenten blijven aan drie kanten geopend waardoor optimale luchtcirculatie gegarandeerd is. Ook zijn er mogelijkheden voor opslag. De overkappingen zijn in eerste instantie bedoeld als pilot voor 28 dagen.

Na afloop van deze periode wordt samen met de verenigingen en omwonenden geëvalueerd of de pilot verlengd wordt. Sowieso wordt er straks ballet en tafeltennis beoefend. Daarnaast hebben culturele verenigingen op het gebied van muziek, theater, toneel, dans en kunst interesse getoond.

Wensen, ideeën en dillema’s
Wethouder Ter Hark: “Hoe lang de overkappingen zullen blijven staan hangt uiteraard af van de versoepelingen van het kabinet. We gaan een periode tegemoet waarin we rekening moeten houden met nog steeds geldende coronamaatregelen, maar ook met versoepelingen. Dit brengt de nodige wensen, vragen en dillema’s met zich mee.

Daarom is binnen de gemeente een ‘versnellingstafel’ ingericht waarbinnen corona gerelateerde ideeën snel worden opgepakt. Sommige wensen zijn een week later al niet meer nodig door nieuwe aankondigde versoepelingen. Daarom is het snel doorhakken van knopen juist nu heel belangrijk. We willen dat de gemeente Noordwijk zo goed en soepel mogelijk door komende ingewikkelde periode komt.”

Sport- en cultuurloket
Geïnteresseerde verenigingen kunnen zich aanmelden bij het sport- en cultuurloket van Sportbedrijf Noordwijk via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanvullende vragen redactie BON gesteld aan het college van B&W gemeente Noordwijk.

Vraag 1:
Kunnen ook Noordwijkerhouts en Zilkse verenigingen daar gebruik van maken?

Antwoord:
Ja alle sport- en cultuurverenigingen en stichtingen uit de gemeente Noordwijk kunnen hiervan gebruikmaken. Zij zijn hierover vorige week benaderd. Zij konden aangeven of zij gebruik willen maken van deze tenten. Verenigingen hebben zich opgegeven en zijn ingedeeld in het rooster.

Het Sportbedrijf Noordwijk coördineert deze indeling. Geïnteresseerde verenigingen kunnen zich nog steeds aanmelden bij het sport- en cultuurloket van Sportbedrijf Noordwijk via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vraag 2:
Is daar dan ook ruimte voor ivm met de grote van de gemeente en het aantal verenigingen die er gebruik van willen maken?

Antwoord:
Er is ruimte voor alle binnensportverenigingen en cultuurverenigingen. Er staan twee tenten waarin 40 personen per tent passen. De overkappingen zijn op doordeweekse dagen geopend van 09:00 tot 21:30 uur en op zaterdag en zondag van 09:00 tot 16:00 uur. Tot nu toe zijn alle geïnteresseerde verenigingen ingedeeld en is er nog genoeg ruimte over voor overige verenigingen/stichtingen.

Vraag 3:
Komt er in Noordwijkerhout of De Zilk ook nog zo’n mogelijkheid? Zo ja wanneer? Zo nee, wat is dan de reden dat er gekozen is voor Noordwijk en niet ook voor Noordwijkerhout/De Zilk?

Antwoord:
Er komt de komende maand nog geen tent in Noordwijkerhout of de Zilk. De twee tenten op het parkeerterrein van Duinwetering zijn een pilot. De pilot draait 28 dagen, van 22 april t/m 19 mei. Na deze tijd wordt er geëvalueerd met de verenigingen en omwonenden over mogelijke verlenging.

Het Sportbedrijf, wat gevestigd is in Sportpark Duinwetering, coördineert en voert het idee uit, vandaar dat er voor de pilot voor deze locatie gekozen is.