Datum: 17-05-2021 - 06:24
18
apr
'21
Nestkast Slechtvalken op toren NH-leeuwenhorst voorzien van binnen- en buitencamera in Noordwijkerhout. (foto's + livebeelden)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Twee jonge slechtvalken in nestkast op toren NH-leeuwenhorst. (filmpjes + webcambeelden)

Eind 2020 heeft de Vereniging voor Natuur en de Vogelbescherming Noordwijk (VNVN) twee webcamcamera’s gemonteerd, in en naast de nestkast voor slechtvalken hoog op de toren van NH-Hotel Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Het VNVN-project van de nestkast voor slechtvalken ging begin 2020 van start met het plaatsen ervan op de hoge toren...

nadat er al eerdere pogingen daarvoor van nestelde slechtvalken waren gesignaleerd door leden van de VNVN op de toren. Alleen de vraag toen nog was of het voor slechtvalken wel hoog genoeg was om zich daarbij prettig te voelen in een nestkast.

Het project had gelukkig toch al snel succes want in maart 2020 werd gelijk al door een paartje slechtvalken in gebruik genomen. In mei 2020 gingen vrijwilligers de toren in om te kijken of er jonge vogels waren en ja hoor ze zagen een nest met maar liefst drie aanwezigen jongen.

Ze werden gelijk geringd en daarna natuurlijk weer snel met rust gelaten. Het eerste succes van de nestkast voor de slechtvalken was er. Vervolgens heeft men na het broedseizoen er werk van gemaakt om twee webcamcamera's te kunnen plaatsen en dat is eind 2020 gelukt.

Na een proefperiode is de beeldverbinding nu stabiel genoeg om iedereen te kunnen laten genieten van het leven van de slechtvalken in de hoge toren van NH-Leeuwenhorst.

De dank van de VNVN gaat uit naar de gastvrije medewerking van NH-Leeuwenhorst, die alle medewerking verleende voor het plaatsen van de kast. Voor meer informatie over slechtvalken, klik hier.

Klik hier voor de link met live beelden van de binnen- en buiten webcamcamera. 

Update 18 april 2021:
We hebben goed nieuws: afgelopen nacht zijn er twee jonge slechtvalken uit het ei gekropen en ook bij de andere twee eieren zal het na verwachting niet lang meer duren voordat deze uit zullen komen.

Er zijn twee filmpjes waarop je de twee jonge slechtvalkjes kunt zien, maar je kunt ook de komende tijd regelmatig de live webcambeelden bekijken hoe de slechtvalkjes groot worden gebracht.

* Klik hier voor filmpje 1 met de jonge slechtvalken in het zicht.

* Klik hier voor filmpje 2 met de jonge slechtvalken in het zicht.

Screenshotfoto's van de filmpjes.