Datum: 17-05-2021 - 06:16
14
apr
'21
Kinderen Egelantier De Zilk leggen Rotaryclub stoeptegel 'Hier begint de zee' voor een schonere zee. (foto's)
Geschreven door Rotaryclub Katwijk – Noordwijk

Kinderen Egelantier leggen Rotaryclub stoeptegel 'Hier begint de zee' voor een schonere zee. (foto's)

“Er is geen aarde B”, “An inconvenient truth”, “Het is 5 voor twaalf”, en ”Iedereen is een waterbaas”: wie zich nu nog verbaast over de zorg voor het milieu leeft onder een steen, misschien wel onder een tegel. Gelukkig blijft het niet bij woorden alleen. Een van de meest in het oog springende acties is het schoonmaken van de oceanen. Bojan Slat en Merijn Tinga zijn zelfs internationaal bekende namen geworden...

door de aandacht die zij vragen voor de schrikbarende vervuiling van de zee. Maar hoe lovenswaardig ook, heeft opruimen van al die troep niet te lijden onder een dweil-imago als elders de kraan open blijft staan?

De kapitein van een bulkcarrier die zijn tanks op zee schoonmaakt krijgt een enorme boete, evenals de reder die boven de wadden een flink aantal containers verliest. Maar de automobilist die zijn asbak in de straatgoot leegt of degene die z’n plastic flesje bronwater achteloos op straat gooit, gaat vrijuit.

Vorig jaar, tijdens een bezoek aan het Franse Cannes viel Anke Minnee, lid van de Rotaryclub Katwijk – Noordwijk, bij een afvoerput een sticker op met de tekst ICI COMMENCE LA MER, ne jeter rien svp.. Wat een eenvoudige, doeltreffende manier om het publiek te wijzen op zijn verantwoordelijkheid, op de eigen bijdrage die het kan leveren bij het voorkomen van vervuiling van het oppervlakte water, en uiteindelijk bij het voorkomen van de drainage van al die rommel in zee. Deze boodschap verdient te worden uitgedragen, toch!

Terug in Nederland vond Anke een enthousiast gehoor in haar club: een initiatief werd geboren. Als vorm werd gekozen voor een kloeke straattegel met bovenstaande tekst, een steenfabrikant bakte een proefexemplaar en de medewerking van de wethouder met Milieuzaken in zijn portefeuille kostte een kwartier. Leden van de club, kennissen, vrienden adopteerden een tegel. Inmiddels liggen er in de gemeente Katwijk 110 tegels, met name op plaatsen waar veel mensen langs komen.

Maar de zee begint niet alleen in Katwijk. Medewerking werd gezocht met andere Rotaryclubs, presentaties werden gegeven en het Hoogheemraadschap van Rijnland toonde zich zeer enthousiast en deed een flinke donatie in het kader van hun blauw-groene gemeenschap.

Resultaat: in Velsen, Zoetermeer, Heusden, Alphen, maar natuurlijk ook in de gemeente Noordwijk kun je de tegels al tegenkomen. Met evenzovele clubs/gemeenten zijn vergaande contacten: Almelo, Brielle, here we come, ook het water bij jullie afvoerputten eindigt uiteindelijk in de Noordzee!

Plaatsing tegel in De Zilk.
Woensdagmorgen 14 april werd om 11 uur met hulp van de leerlingen van Groep 8 van de Egelantier in De Zilk, gemeente Noordwijk, symbolisch de eerste tegel voor de ingang van de school gelegd voor De Zilk. Het plaatsen van een flink aantal tegels in Noordwijkerhout en De Zilk zijn mede mogelijk gemaakt door een donatie van Rabobank Bollenstreek.

Voor meer informatie zie eerder persbericht op BON.

Foto's BON.