Datum: 28-05-2023 - 05:17
30
mrt
'21
NSL Omloop van Noordwijkerhout gaat virtueel.
Geschreven door NSL - Noordwijkerhoutse Strandlopers
Foto's Redactie BON

Een marathon tijdens de lockdown.

Wat doe je als je beperkt wordt door alle coronamaatregelen? Arjan van der Hoorn, fervent hardloper bij de atletiekvereniging Noordwijkerhoutse StrandLopers (NSL), maakte juist van deze gelegenheid gebruik. Hij trainde vanaf januari 2021 voor zijn eerste (solo) marathon! Afgelopen zondag finishte hij met een tijd van 2:46:50 ruim binnen de door hem gestelde limiet. Arjan van der Hoorn was er klaar...

voor een sportieve uitdaging na de NSL Solo Runs lange duurlopen. Vanaf januari 2021 trainde hij voor zijn eerste marathon. Een uitdaging in een tijd waar de NSL geen training geeft in verband met de geldende coronamaatregelen.

Tegelijkertijd waren het juist deze maatregelen die hem de gelegenheid gaven om veel te trainen. Het thuiswerken bespaarde reistijd en het gebrek aan feestjes en verjaardagen maakten het mogelijk om veel te kunnen hardlopen. Dat betekende 6x/week trainen en daarbij 400 km/maand afleggen.

Trainer en marathonloper Alfred Roelen maakte het trainingsschema afgestemd op Van der Hoorns streeftijd en passend bij de beschikbare trainingstijd en snelheid. ‘Knap dat Arjan de tempotrainingen, die we normaal in de groep op de atletiekbaan van av Rijnsoever doen, nu alleen afwerkte. Dat vergt discipline’, aldus trainer Roelen. ‘Arjan heeft geen training overgeslagen. Dat kan niet iedereen. Hij was enorm gedreven.’

Ook het parcours werd uitgezet: Westeinde, Schulpweg, Duinweg, Northgodreef. En dat 6 rondes. Onderweg was er support van een haas (iemand die je helpt op tempo te blijven of de wind afvangt) en een fietser. In dit geval fietste oud-trainer en mentor Piet van der Luijt mee. Hij voorzag Van der Hoorn iedere 5 km van de nodige gelletjes en vocht.

Van der Luijt: ‘Met een aantrekkende tegenwind van kracht 6 waren dit niet de ideale omstandigheden. Mentaal moet je ook sterk zijn om alleen te lopen. Er is weinig vertier onderweg vergeleken met een stadmarathon.’ Van der Hoorn werd onderweg aangemoedigd door zijn groepsgenoten.

Bij de finish was een heus lint gespannen. Met 42,2 km op de teller stopte de klok op 2:46:50. Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan op zaterdag 3 april naar de ochtendshow Cappuccino op BO radio. Arjan van der Hoorn is te gast en te horen vanaf 9:20 uur.

Hardlopen of sport wandelen? Meld je aan bij de NSL via www.nsl.nl. Ook voor beginners!

Foto Nico Plaatzer.