Datum: 03-06-2023 - 03:32
25
mrt
'21
Parochie Sint Maarten viert Pasen alweer digitaal in Noordwijkerhout, Noordwijk, Sassenheim, Warmond, Voorhout.
Geschreven door Parochie Sint Maarten
Foto's Redactie BON

Parochie Sint Maarten viert Pasen alweer digitaal.

Vorig jaar vernamen we, vlak voor Pasen, tot onze ontsteltenis dat er geen vieringen in de kerk konden zijn gedurende de Goede Week en met Pasen. Want een nieuw virus had zich ook in ons land gevestigd. Een tijdlang mochten we helemaal niet naar de kerk, toen maar met 30 mensen, daarna met 100 en nu zijn we weer terug naar 30 kerkgangers per viering....

Wie had dat ooit kunnen denken? Inmiddels horen we dagelijks over corona, en zijn we gewend geraakt aan voorheen ondenkbare dingen: geen handen meer schudden, mondkapjes dragen, na 21.00 uur ’s avonds binnenblijven, alleen een digitale kerstviering in 2020…..

En nu alweer, helaas, geen ‘live’ vieringen in onze kerken tijdens de Goede Week en met Pasen. Ons aller gezondheid is belangrijk, en daarom heeft het Corona Crisis Team (CCT) van de parochie opnieuw dit moeilijke besluit genomen. In de Goede Week en met Pasen zijn alle zeven kerken van de parochie Sint Maarten gesloten.

Wel worden er digitaal vieringen uitgezonden, vanuit de Matthiaskerk in Warmond. Er komt een link naar de vieringen te staan op www.parochiesintmaarten.nl. De vieringen zijn ook te vinden via https://kerkdienstgemist.nl en dan zoeken op ‘Matthias Warmond’.

Zo was er al op zaterdagavond 27 maart een digitale Palmpasenviering met diaken B. Prins, speciaal gericht op gezinnen met kinderen. Wie nog een palmtakje wil hebben voor thuis, kan daarvoor contact opnemen met het secretariaat van de eigen kerk.

De volgende vieringen zijn alleen digitaal te volgen:
• Donderdag 1 april, 19.00 uur Witte Donderdagviering met pastoor M. Straathof
• Vrijdag 2 april, 15.00 uur Kruisweg met gebedsleider L. Spiegeler
• Vrijdag 2 april, 19.00 uur Stabat Mater met de Schola Gregoriana
• Zaterdag 3 april, 21.00 uur Paaswake met pastor P. Owel
• Zondag 4 april, 10.00 uur eucharistieviering op de paasmorgen met pastoor M. Straathof

De parochie hoopt dat velen gebruik zullen maken van de aangeboden online mogelijkheden.

Pasen ’21 Deze wereld omgekeerd
Ruim een jaar strijden wij mensen wereldwijd om het coronavirus onder controle te krijgen. Duurde de vastentijd op weg naar Pasen vroeger veertig dagen, het lijkt nu of het een jaar duurt. Het leven is vlak en grijs geworden. Juist wat het leven sprankelend maakt is door de maatregelen om het virus te bestrijden platgeslagen. Je hoort het bij jong en oud, we missen elkaar, we missen het sociale contact, we missen elkaars aanwezigheid.

De veertigdagentijd probeert ons te helpen door verbinding te zoeken met mensen dichtbij en ver weg. Corona daarentegen dwingt ons van elkaar weg te blijven, we mogen elkaar niet aanraken om verspreiding van het virus te stoppen. De veertigdagentijd focust ons op het leven hier en morgen. Om dit laatste vast te houden, is het belangrijker dan ooit het paasfeest te vieren. Juist dit jaar. Wat er ook gebeurt, God laat ons niet in de steek. In de diepste duisternis leidt Hij ons als een herder. Zelfs in een periode die voelt als een woestijn, laat Hij zich vinden.

God vindt altijd zijn weg om ons te redden.
Dood en narigheid, waaronder het coronavirus, hebben niet het laatste woord, maar het leven. Ook dit jaar springen er weer lammetjes in de wei. Ook dit jaar zijn de grijze zandgronden in een kleurige en geurige lappendeken van een bloemenpracht verandert. Ook dit jaar vieren we Pasen!

De parochie Sint Maarten wenst u allen een Zalig Pasen.