24
mrt
'21
Bibliotheek Bollenstreek stelt voorlezen centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen in Noordwijkerhout.
Geschreven door Bibliotheek Bollenstreek

Wethouder Roberto ter Hark ontvangt als taalcoach-vrijwilliger de eerste Wandelwaaier.

In de hele Bollenstreek zijn meer dan 300 taalvrijwilligers actief. Zij helpen iemand in hun gemeente die moeite heeft met de Nederlandse taal. Door corona werd het steeds lastiger voor onze taalcoaches om hun taalvragers 1-op-1 te ontmoeten. Daarom is het taalwandelen in het leven geroepen. Om de wandelcoaches te inspireren om tijdens het wandelen steeds weer nieuwe onderwerpen...

te bespreken heeft men bij de Bibliotheek Bollenstreek de Wandelwaaier ontworpen.

De waaier kent een verzamelsysteem. Er zijn vijf thema’s met elk vier onderwerpen die de wandelaars kunnen verzamelen. Elk onderwerp is iets dat je in Nederland op straat tegen kunt komen, of in het landschap kunt zien. De kaarten zijn bedoeld als gespreksinspiratie. Je kunt ze zo in je jaszak steken en meenemen tijdens de wandeling.

Op elke kaart staat een korte tekst met een paar gespreksvragen, een lijst met termen en een boeken- of websitetip om meer over het onderwerp te weten te komen. En natuurlijk een foto om het visueel te ondersteunen. Het is de bedoeling dat de koppels elke week (of elke twee weken, wat ze zelf willen) langs de Bibliotheek komen voor een volgende kaart die ze dan tijdens hun wandeling kunnen meenemen.

Alle bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland krijgen van Probiblio twee exemplaren als inspiratie om er ook mee aan de slag te gaan. Omdat de Wandelwaaier in de Bollenstreek is ontworpen, werd het eerste exemplaar op woensdagochtend 24 maart uitgereikt aan wethouder Roberto ter Hark van de gemeente Noordwijk. 

Taalconsulent Loeka van der Kooi reikte voor de Bibliotheek van Noordwijkerhout de eerste Wandelwaaier uit wethouder ter Hark, die zelf ook vrijwilliger is en op maandagochtend de taalcoach is van de Russische Yulya. De Bibliotheek is op zoek naar meer taalcoaches, maar ook naar deelnemers die het leuk vinden om de Nederlandse taal te leren en tegelijkertijd te wandelen.

Foto's BON.