Datum: 18-04-2021 - 13:14

23
mrt
'21
Update coronanieuws GGD Hollands Midden: vanaf 12 april vaccinatielocatie Noordwijkerhout in gebruik.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Update coronanieuws GGD Hollands Midden: vanaf 12 april vaccinatielocatie Noordwijkerhout in gebruik.

In de week van 15 tot 21 maart zijn 26.415 inwoners uit Hollands Midden getest in de corona teststraten. Afgelopen week testte 7,7% positief op corona in de GGD-teststraten. In de GGD-, commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 2307 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week overleden 4 personen...

uit onze regio aan de gevolgen van het coronavirus.

Stijgende besmettingscijfers
Vanwege het stijgende aantal besmettingen doet de GGD nu risicogestuurd bron- en contactonderzoek. Dat betekent dat de positief geteste mensen gebeld worden over de uitslag en de leefregels. De GGD vraagt hen vervolgens zelf hun sociale omgeving te informeren dat zij in quarantaine moeten. Als het iemand niet lukt om de omgeving te informeren, doet de GGD dat. Op die manier hoopt de GGD dat alle betrokkenen zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd.

Vaccinatielocaties Noordwijkerhout en Bergambacht open
Op 12 april neemt de GGD de vaccinatielocaties in Noordwijkerhout en Bergambacht in gebruik. Op dit moment zijn er ongeveer 1200 vaccins per dag beschikbaar voor Hollands Midden, dat aantal gaat de komende maanden wel oplopen, maar minder snel dan eerst werd verwacht.

Desondanks zijn er medio april voldoende vaccins beschikbaar om de twee nieuwe locaties in gebruik te nemen. De locaties in Noordwijkerhout en Bergambacht zijn gekozen vanwege de geografische ligging in de regio. Op deze nieuwe locaties worden per dag 300 ouderen met Pfizer gevaccineerd. Op dit moment is de doelgroep 75 jaar en ouder aan de beurt voor vaccinatie.

Op dit moment zijn in Hollands Midden 21.115 personen volledig gevaccineerd. In de regio zijn 49.990 personen één keer gevaccineerd. Zij komen binnenkort terug voor hun tweede prik. Klik hier voor alle vaccunatiecijfers.

Vaccinatie met AstraZeneca hervat
Afgelopen donderdag is het AstraZeneca-vaccin veilig bevonden. Daarom hervat de GGD volgens landelijke afspraak vanaf woensdag 24 maart het vaccineren van zorgmedewerkers. Zorgmedewerkers van wie de afspraak was geannuleerd hebben een sms-bericht ontvangen en kunnen opnieuw een afspraak maken. De GGD Hollands Midden verwacht de eerder geannuleerde vaccinaties binnen een week in te halen.

Clusters
De besmettingen nemen sinds een aantal weken weer toe. Er worden ook steeds meer mensen in het ziekenhuis opgenomen. Hierdoor neemt de druk op de zorg toe.

Op dit moment zijn er 208 clusters in Hollands Midden. Een cluster betekent dat er drie of meer besmettingen te herleiden zijn tot een plaats en tijdstip. De clusters zijn in te delen in categorieën. Op dit moment zijn er 86 clusters binnen het onderwijs 29 binnen de zorg. Ook zijn er 93 overige clusters. Onder overige clusters vallen bedrijven en thuissituaties.

Opvallend met betrekking tot de clusters in de zorg is dat het aantal clusters afneemt en er bijna geen clusters meer voorkomen onder de oudste doelgroepen. Dat zijn de doelgroepen die zijn gevaccineerd.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Klik hier.